Ministrica Dilberović u Mostaru otvorila naučni skup posvećen Dž.Bijediću

Datum obavijesti: 21/04/2017

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović otvorila je u petak, 21.04.2017. godine, u Mostaru, Međunarodni naučni skup posvećen Džemalu Bijediću. Ovaj skup, koji su u povodu sto godina od njegovog rođenja i četrdeset godina od smrti organizirali Fakultet humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Muzej Hercegovine, okupio je eminentna imena historijske nauke iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Čestitajući organizatorima na održavanju Konferencije, koju je finansijski podržalo i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, ministrica Dilberović kazala je da je postaviti Džemala Bijedića u današnji kontekst Mostara, Hercegovine i cijele BiH iznimno važno, navodeći kako joj se čini da živimo u vremenu kada uvijek nanovo dokazujemo, ne samo naučnu misao Hercegovine i Mostara nego, uopće, koliko je BiH iznjedrila i koliko može da iznjedri ljudi koji rade za afirmiranje ove zemlje, pogotovo za Mostar.

Izlaganja na ovom skupu postavljena su u širokoj lepezi i mislim da će se u njima jako dobro obuhvatiti ne samo život i djelo Džemala Bijedića, nego i ono što je mnogo bitnije i što nadilazi svakog od nas kao individuu, a to je koliko može svako na svome polju, izvršavajući bilo kakvu misiju, dati za građane ove zemlje“, naglasila je ministrica Dilberović.

Kroz sedamanest izlaganja, na ovom cjelodnevnom skupu govorilo se, između ostalog, o Džemalu Bijediću u historiji BiH, njegovom međunarodnom angažmanu, razvoju Hercegovine poslije Drugog svjetskog rata i djelatnosti Dž.Bijedića, njegovoj ulozi kao predsjednika Skupštine SR Bosne i Hercegovine, odnosu Hrvatske i Jugoslavije krajem 1960-ih i početkom 1970-ih, srpskim liberalima i Bosni i Hercegovini na početku mandata Dž.Bijedića na čelu SIV-a, Dž.Bijediću i Islamskoj zajednici te o onome kako se danas sjećamo Džemala Bijedića.

Džemal Bijedić rođen je u Mostaru 22. aprila 1917. godine. U svojoj ličnosti objedinio je mnoge vrijednosti koje je Bosna i Hercegovina baštinila u 20. stoljeću. Odlučni antifašista uoči Drugog svjetskog rata, aktivni sudionik antifašističkog pokreta tokom Drugog svjetskog rata, borac za privredni razvoj Mostara i Hercegovine 1950-ih godina, jedan od inicijatora privredne i političke integracije Bosne i Hercegovine od početka 1960-ih godina, sudionik procesa nacionalne afirmacije Muslimana krajem 1960-ih i početkom 1970-ih godina, borac za reformu jugoslavenske federacije početkom 1970-ih godina, čiji je rezultat afirmacija državnosti Bosne i Hercegovine, te konačno lider jugoslavenske vlade koja je afirmirala Jugoslaviju u međunarodnim okvirima.

Džemal Bijedić je poginuo u avionskoj nesreći 18. januara 1977. godine, u blizini Kreševa.

Galerija