'RRI Tools' trening: Set alata za odgovorno istraživanja i inovacije

Datum obavijesti: 17/11/2016

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Centra za promociju nauke Republike Srbije, u utorak, 15.11.2016. godine, u Mostaru je održan Trening "RRI Tools".

Osnovna ideja RRI koncepta (ideja odgovornog istraživanja i inovacija) jeste da se poveća dijalog nauke i društva te da svi akteri u naučno-istraživačkog procesu postanu odgovorniji i prema onome što su objekti društvene potrebe.

Na treningu su sudjelovali akteri u procesu naučnog istraživanja i inovacija, posebno istraživači i doktoranti u obrazovnoj zajednici, odnosno osobe koje su na bilo koji način upućene u privredni život BiH i koje su zainteresirane za RRI ideju i apliciranje za sredstva iz evropskih fondova.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Diberović ocijenila je ovo sjajnim projektom koji će svim zainteresiranim stranama pružiti praktične smjernice za realiziranje RRI principa, odnosno omogućiti upoznavanje sa RRI Tools platformom i njenim mogućnostima.

Svrha projekta je ukazati na potrebu snažnijeg uključivanja javnosti u nauku, odnosno potaknuti saradnju svih zainteresiranih strana u procesu istraživanja i inovacija te pružiti im praktične smjernice i alate kako da svoj rad učine društveno poželjnim, etički prihvatljivim i održivim“, kazala je ministrica Dilberović.

Po riječima Katarine Anđelković, iz Centra za promociju nauke Republike Srbije, koji je hub (središnja jedinica) za pet zemalja - BiH, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju - primarni zadatak Centra je da ideju odgovornog istraživanja i inovacija proširi u što više zemalja i različitim ciljnim skupinama, bilo da je riječ o naučno-istraživačkoj zajednici, nevladinom sektoru ili sektoru obrazovanja.

Projekt se realizira uz sufinansijsku potporu EU, a u okviru RRI Tools projekta (Responsible Research and Innovation Tools) koji se financira iz evropskih fondova za nauku (FP7).

Dva dana kasnije, ovaj trening organiziran je i u Sarajevu.

Galerija