Održana Konstituirajuća sjednica Savjeta za nauku

Datum obavijesti: 18/05/2016

Prva, konstituirajuća sjednica novog saziva Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke održana je u Sarajevu. Rješenjem federalne ministrice obrazovanja i nauke dr.sc. Elvire Dilberović, u ovaj Savjet imenovani su: akademik prof.dr. Rešid Hafizović, predsjednik – za oblast humanističkih nauka; prof.dr. Ljerka Ostojić, dopisni član ANU BiH, zamjenica predsjednika – za oblast biomedicine i zdravstva; prof.dr. Nermina Zaimović-Uzunović, član – za oblast tehničkih nauka; prof.dr. Mirsad Veladžić, član – za oblast bitehničkih nauka; prof.dr. Aida Crnkić, član – za oblast prirodnih nauka i prof.dr. Asim Peco, član – za oblast društvenih nauka.

Dijelu Prve, konstituirajuće sjednice Savjeta za nauku prisustvovala je i federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović, istaknuvši važnost ovog stalnog radnog tijela Ministarstva koje razmatra pitanja od značaja za razvoj naučne djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine te predlaže mjere za njeno unapređenje.

Posebno je naglasila obavezu planiranja budućih aktivnosti na realiziranju projekta „Strategija razvoja naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u FBiH za period 2016-2026“.

„Rad na ovom projektu je dinamičan proces i ozbiljna stvar, a u prvom redu važno je što hitnije nastaviti s aktivnostima na njegovom realiziranju te inovirati pojedine segmente. Neupitno je da je riječ o strateškom dokumentu koji ima ključni značaj za razvoj nauke i naučno-istraživačkog, odnosno istraživačko-razvojnog rada u Federaciji BiH u narednom desetogodišnjem periodu“, kazala je ministrica Dilberović.

Inače, zadaće Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, između ostalog, su i da ostvaruje kontakte i saradnju s domaćim i međunarodnim tijelima, institucijama i organizacijama u oblasti nauke, tehnologija i sitraživanja; predlaže strateške pravce razvoja nauke u FBiH te akcione planove i druge dokumente za njihovo provođenje; predlaže mjere za populariziranje nauke i naučno-istraživačke djelatnosti te afirmiranje i usavršavanje naučnog podmlatka; priprema i predlaže kriterije, proceduru i dinamiku provođenja konkursa za finansiranje/sufinansiranje naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata u Federaciji BiH te razmatra izvještaje i daje ocjenu naučnih rezultata podržanih projekata.

Galerija