Brzojav sućuti povodom smrti akademika B. Matića

Datum obavijesti: 16/05/2016

U povodu smrti akademika Božidara Matića, federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović uputila je brzojav sućuti Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, koji prenosimo u cijelosti:

„U ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, i svoje osobno ime, želim izraziti iskreno žaljenje i suosjećanje povodom smrti akademika Božidara Matića, istaknutog privrednika, naučnika i dugogodišnjeg predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Pamtit ćemo ga kao istaknutog naučnog radnika koji je svojim stručnim i neumornim radom ostavio neizbrisiv trag u unapređenju tehničkih nauka, a bavio se i općom publicistikom, posebno problemima razvoja BiH. Cijeli životni vijek bio je vezan za Energoinvest, u kojem je prošao cijelu vertikalu profesionalnog angažmana - od inženjera pripravnika do generalnog direktora. Dobitnik je više uglednih domaćih i stranih društvenih i profesionalnih priznanja, a nekoliko stranih univerziteta dodijelilo mu je zvanje doctor honoris causa.

Nemjerljiva je njegova naučnoistraživačka aktivnost te impozantan broj radova. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke posebno je zahvalno na ogromnom angažmanu akademika Matića na izradi Strategije razvoja naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u Federaciji BiH. Ne samo da je sudjelovao u izradi pojedinih poglavlja ovog strateškog dokumenta, nego je i kao jedan od voditelja/koordinatora projekta isti kompilirao i sačinio konačan tekst njegovog nacrta.

Njegova karijera bila je uzor i primjer mnogim naučnicima i istraživačima te, svakako, i mladim generacijama koje dolaze. Bosna i Hercegovina je izgubila cijenjenog naučnika, osobitog i vrijednog čovjeka, dobrog saradnika i izuzetnog člana Akademije nauka i umjetnosti.

U ovim trenucima, bila bih Vam zahvalna, da prenesete izraze najdublje sućuti obitelji Matić i njihovim bližnjim, kao i svim prijateljima i kolegama“.