Ministrica Dilberović otvorila u Mostaru „Susrete bosnista 2016“

Datum obavijesti: 29/04/2016

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović otvorila je u petak, 29.04.2016. godine, u Mostaru, dvodnevnu Naučno-stručnu manifestaciju „Susreti bosnita 2016“, koja je okupila studente i profesore sa sedam univerziteta u BiH i regiji na kojima se izučava bosanski jezik i književnost, i to predstavnike pet bh.univerziteta – Sarajevo, Tuzla, Bihać, Zenica i Mostar – kao i predstavnike Univerziteta u Novom Pazaru, Srbija te Univerziteta u Prizrenu, Kosovo.

Ovom priliko zahvalila je, ali i čestitala organizatorima – Bosanskoj lingvističkoj akademiji Stolac i Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“, Matičnom odboru Sarajevo, kao i njihovim partnerima – na izuzetno bogatom i sadržajnom programu ove, i obrazovne, i naučne manifestacije, kojoj prisustvuje 200-tinjak sudionika. Stoga je izrazila uvjerenje da već sada „Susreti bosnista 2016“ predstavljaju najveći i najznačajniji naučno-stručni skup o bosanskom jeziku i književnosti, ali i kulturi, historiji i tradiciji Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

„Bosanski je službeni jezik u Bosni i Hercegovini, uz srpski i hrvatski, a regionalni na Kosovu i u Sandžaku. Bošnjaci oduvijek svoj maternji jezik imenuju najčešće bosanskim. I ne samo oni, nego i njihovi susjedi često su ga imenovali tako, kako u Bosni tako i izvan nje, o čemu svjedoče brojna djela, dokumenti, te putnici kroz Bosnu i druge krajeve. Nema sumnje da je bosanski jezik dovoljno star i priznavan kroz historiju. Tim jezikom se objašnavalo i objašnjava da postoji jedan narod, kultura i tradicija, tim jezikom su napisana grandiozna književna djela, tim jezikom opjevana je lijepa Emina i velelepna Hasanaginica. Tim jezikom se govori u filmskim ostvarenjima“, kazala je ministrica Dilberović te, između ostalog, dodala:

„A u svemu tome, u konstituiranju, razvoju i očuvanju lingvističke i književne bosnistike nemjerljiv značaj je ostvarilo južno podneblje. I, stoga, u središtu ove dvodnevne manifestacije jeste Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku – javni proglas koji su donijeli Bosanska lingvistička akademija u Stocu, Matični odbor Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Sarajevu i Odsjek za bosanski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, a koja će biti danas predstavljena i široj javnosti“.

Inače, u nastavku Manifestacije javnosti će biti predstavljena i Izložba „Hronologija izdanja iz lingvističke i književne bosnistike“ te preko 15 bosanskih rječnika, kao i više novijih izdanja iz bosnističke nauke o književnosti. Također, bit će upriličena i dodjela priznanja za izrazit doprinos razvoju bosnistike te održana Javna tribina „Status bosanskog jezika u bh.školstvu“.

Galerija