Ministrica Dilberović posjetila Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu

Datum obavijesti: 29/04/2016

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović, sa saradnicima, posjetila je u četvrtak, 28.04.2016. godine, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu.

U pratnji direktora Centra Damira Ovčine, ministrica Dilberović je obišla prostorije Centra, čija je složena djelatnost, u svim njegovim segmentima, usmjerana ka jednom cilju: osposobiti slijepu i slabovidnu osobu za samostalan život i rad.
Direktor Ovčina podsjetio je da je Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu škola specijalizirana za obrazovanje đaka s problemima vida.

„Ovo je jedina ustanova ove vrste u zemlji pa učenici iz drugih mjesta borave u internatu. Centar ima osnovnu i srednju školu, podršku đacima u drugim školama, rehabilitaciju, pripremu knjiga na brajici, obuku u orijentaciji i kretanju, vježbe vidnog funkcioniranja, korištenju informatičke tehnologije i drugo. Srednjoškolci se obrazuju za poslovne tajnike i fizioterapeute, telefonske operatere, telefoniste i pakere proizvoda“, dodao je Damir Ovčina.

Ministrica Dilberović je istaknula važnost kontinuirane podrške ovoj ustanovi za obrazovanje slijepih i slabovidnih učenika iz cijele Bosne i Hercegovine, pohvalivši napore uprave i nastavnog kadra da djeci, osim redovne nastave, osiguraju cjelodnevnu podršku u učenju i svim drugim potrebnim vještinama. Izrazila je spremnost Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke da, u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloživim sredstvima, pomogne rad ove javne ustanove.

Galerija