Nagrade Fondacije Kemal Bakaršić

Datum obavijesti: 25/04/2016

U okviru 28. Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga dodijeljene su tradicionalne nagrade Fondacije Kemal Bakaršić, osnovane u znak sjećanja na ime i djelo prerano preminulog profesora sa Katedre za bibliotekarstvo i komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Bakaršić je bio istaknuti stručnjak iz oblasti bibliotekarstva i informacionih znanosti, koji je u svom dugogodišnjem naučnom i akademskom radu, osim na matičnom fakultetu, svoje znanje prenosio studentima različitih usmjerenja u BiH i svijetu.

Ove godine nagrada za doprinos struci uručena je Ivani Teronić Oruč. Ivana je diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za komparativnu književnost i bibliotekarstvo. Članica je Društva bibliotekara pravnih i srodnih biblioteka Jugoistočne Evrope, kao i Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa.
Studentska nagrada pripala je Maši Mehmedoviću.

U ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, ovom prilikom prisutnima se obratila savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke Sanela Kuko, podsjetivši na kontinuiranu saradnju s Fondacijom, i to kroz program godišnje nagrade ove Fondacije, za koju Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke šesti put osigurava sredstva.

„Kao što je poznato, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u okviru svojih programa, putem javnih poziva, podržava bibliotečku, informacijsku i izdavačku dijelatnost u Federaciji Bosne i Hercegovine. I u ovoj godini ostajemo partner obrazovnim i naučnim institucijama na putu ostvarivanja kvalitetnijih uvjeta rada i realizacije projekata koji su od zajedničkog interesa za razvoj obrazovanja, istraživačkog i naučnog rada u Federaciji, odnosno Bosni i Hercegovini“, dodala je savjetnica Kuko.

Čestitala je laureatima - nosiocima ovogodišnjih nagrada odnosno stipendija za doprinos razvoju bibliotekarstva Fondacije Kemal Bakaršić - Ivani Teronić-Oruč i Maši Mehmedoviću, poželjevši im mnogo uspjeha u daljem radu.

Galerija