Svjetski dan knjige i autorskih prava

Datum obavijesti: 22/04/2016

U povodu 23.aprila / travnja - Svjetskog dana knjige i autorskih prava – svima koji na bilo koji način sudjeluju u stvaranju knjige ili njenom čuvanju, ali i svim ljubiteljima književne riječi čestitku je uputila federalna ministrica obrazovanja i nauke / znanosti dr.sc. Elvira Dilberović.

„Historija knjige stara je više od 7 000 godina i tokom tog vremena često je mijenjala oblik zbog materijala i načina pisanja te umnožavanja. Ali, oduvijek je bila dragocjeni instrument za prenošenja poruka, svjedočanstvo događaja, dio kulture jednog naroda. Mnogi će se složiti da je knjiga jedini pravi i iskreni prijatelj. I, stoga, čestitam vam Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. aprila / travnja“, navodi se u čestitki.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO (UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu)  želi svakog, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva kroz zaštitu autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine. Inače, 23. april / travanj simboličan je datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a rodili se pisci poput Mauricea Druona, K.Laxnessa, Vladimira Nabokova i Manuela Mejíe Valleja.