Ministrica Dilberović pozdravila sudionike Naučnog skupa posvećenog H.Humi

Datum obavijesti: 21/04/2016

Dvodnevni Naučni skup posvećen obilježavanju 120. godina od rođenja Hamze Hume (1895 – 1970) počeo je u četvrtak, 21.04.2016. godine, na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Otvaranju je prisustvovala i federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović, koja je ovom prilikom izrazila uvjerenje da će rad ovog naučnog skupa, polučiti izuzetno kvalitetnim naučnim istraživanjima i osvrtima sa svih tematskih aspekata.

„Posebno želim naglasiti da sam uvjerena da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, i ovaj put pokazati svoj partnerski odnos te prepoznati važnost organiziranja ovog skupa, napore akademske zajednice ali i samo štampanja zbornika radova. Pogotovo jer je riječ o skupu posvećenom velikom piscu, njegovom radu i djelovanju, gdje je neophodno sa naučnog aspekta razmotriti i analizirati različite segmente i pristupe njegovih djela. Ova tema ostavlja širok prostor sudionicima skupa u sagledavanju različitih pristupa razmatranja i analize odabranih sadržaja, te je opravdano očekivati da će rezultirati naučnim saznanjima, važnim za buduća naučna istraživanja u oblasti književnosti i kulture kao i nauke o jeziku“, kazala je ministrica Dilberović te dodala:

“Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prepoznaje nastojanja Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, kao i njegovih organizacionih jedinica – fakulteta, da potvrdi svoju ulogu u naučnom opredjeljenju i djelovanju. Ovom prilikom želim ukazati na važnost organiziranja ovakvih i sličnih naučnih manifestacija, kako za određenu naučnu oblast, tako i za afirmiranje Bosne i Hercegovine kao naučno opredijeljene zemlje na regionalnom i međunarodnom planu. Na kraju, dozvolite mi da organizatorima i sudionicima skupu poželim kvalitetan i plodonosan rad, a Fakultetu humanističkih nauka i Univerzitetu „Džemal Bijedić” uspjeh u daljnjem visokoobrazovnom i naučno-istraživačkom angažmanu”.

Organizatori skupa su Fakultet humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu te U.G. „Slovo Gorčina“ Stolac. Nakon Naučnog skupa „Slovo o Maku” posvećenog velikanu poetske riječi Maku Dizdaru, upriličenog 2012. godine, te Skupa posevećenog Aleksi Šantiću, A.B. Šimiću i Zuki Džumhuru, održanog 2014. godine, organizatori su nastavili tradiciju obilježavanja jubileja književnih umjetnika koji su rođenjem vezani za BiH, a posebno za Hercegovinu. Također, zahvaljajući angažiranju organizatora te finansijskoj podršci Federalnog ministratsva obrazovanja i nauke, objavljeni su i zbornici radova s prethodnih skupova.

Galerija