Predstavljeni „Stećci Podveležja“, u izdanju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti

Datum obavijesti: 15/04/2016

“Stećci Podveležja”, naziv je knjige autora mr.sc. Adisa Zilića, višeg asistenta na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, koja je promovirana u četvrtak navečer, 14.04.2016. godine, u Mostaru.

Knjiga je objavljena u izdanju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke / znanosti, koje kontinuirano podržava izdavačke projekte od općeg značaja za nauku u Federaciji Bosne i Hercegovine, i cijeloj Bosni i Hercegovini, odnosno one koji se, kao takvi, prvi put pojavljuju u naučnoj javnosti.

Knjigu su predstaviti: prof.dr. Salih Jalimam i dr.sc. Faruk Taslidža, dok je u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i ministrice dr.sc. Elvire Dilberović, prisutne pozdravila savjetnica ministrice Sanela Kuko naglasivši da su „Stećci Podveležja“ 8.knjiga u izdanju ovog Ministarstva.

„Težeći uključivanju u Evropski istraživački prostor i Evropski prostor visokog obrazovanja, Federalno ministarstvo obrazovanje i nauke je prepoznalo značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti. U periodu 2007 – 2015 kroz programe podrške uloženo je više od 2 200 000 KM. Također, svake godine Ministarstvo radi otkup naučne i stručne literature, te časopisa, zbornika, koje uručuje univerzitetskim bibliotekama i tako poboljšava njihov kapacitet“, kazala je savjetnica Kuko te dodala:.

„Knjiga Adisa Zilića je monografskog karaktera, donosi detaljan pregled nadgrobnih spomenika  - stećaka u okviru hercegovačke mikroregije – Podveležja, a to do sada nije sistemski istraživano. Stoga ova monografija i jeste, po ocjeni recenzenataa, vrijedan naučni doprinos historiografiji o stećcima. Značaj ove knjige je i u činjenici da je štampana dvojezično, na bosanskom i engleskom jeziku, te takva postaje promotor kulturne baštine BiH u svijetu. Baština, o kojoj piše autor Zilić, ostaje svjedokom kontinuiteta života na ovim prostorima, a na nama je kako ćemo se dalje odnositi prema njoj“.

Inače, „Stećci Podveležja“ je prva autorova knjiga, koja je nastala na osnovu terenskih istraživanja i obilazaka svih nekropola podveleškog kraja.

Galerija