Ministrica Dilberović u Livnu otvorila takmičenje učenika i studenata muzike

Datum obavijesti: 12/04/2016

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti dr.sc. Elvira Dilberović otvorila je u ponedjeljak navečer, 11.04.2016. godine, u Livnu, 19. Otvoreno Federalno takmičenje učenika i studenata muzike.

Pozdravljajući prisutne u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, i svoje lično ime, ministrica Dilberović je istaknula kako više od hiljadu sudionika - koji će se u naredna tri dana takmičiti u kategorijama: gitare, harmonike, duvača/puhača i hora/zbora - svakako ukazuje na značaj organiziranja ovog muzičkog takmičenja.

„Također o opravdanosti organiziranja takmičenja, potrebi njegovanja te razvijanja ove predmetne ali i umjetničke oblasti, govori i postojanje mladih talenata na prostoru Federacije BiH čiji rad, trud i rezultate treba afirmirati“, kazala je Dilberović te nastavila:

„Dragi učenici i studenti, vaša strastvena znatiželja, vođena vlastitom predanošću za obrazovanjem, ogroman trud i vrijeme poklonjeni istrajnom radu te želja za znanjem,  zasigurno su prave smjernice puta ka uspjehu. Na tom putu uspjeha, u stalnom pohodu na osvajanje znanja i nagrada, ostaju najuporniji i najvrjedniji čiji nam rezultati daju osjećaj ponosa i radosti. Upravo vi svjedočite pričama o nespresušnoj energiji mlade generacije muzičkih umjetnika koji revitaliziraju snagu naše zemlje i grade svjetove zasnovane na znanju i ljubavi“, naglasila je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti, uputivši i posebnu zahvalnost mentorima, nastavnicima i profesorima, koji su znali prepoznati talent i trud učenika i studenata te ih usmjeravali na put znanja.

Dilberović je na kraju poručila da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, svojom koordinirajućom ulogom i partnerskim odnosom, raditi na jačanju intelektualnih i stvaralačkih kapaciteta svih učenika i studenata na području Federacije BiH te nastaviti afirmirati mlade i talentirane ljude koji svojim predanim radom i zalaganjem daju značajan doprinos promociji znanja kako u Federaciji BiH, tako i u cijeloj zemlji te svijetu.