Obilježavanje Svjetskog dana Roma u Živinicama

Datum obavijesti: 11/04/2016

Savjetnik federalne ministrice obrazovanja i nauke/znanosti Alden Kajtaz prisustvovao je u petak, 08.04.2016. godine, u Živinicama, svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma.

Pozdravljajući prisutne u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, savjetnik Kajtaz je pozvao romsku zajednicu na saradnju i partnerstvo s primarnom obavezom i zadaćom da se što više Roma potakne na obrazovanje.

„Bitni pomaci u obrazovanju manjina mogu se učiniti samo ako pripadnost manjinskom identitetu, pa tako i romskom, bude normalna pojava u obrazovnom sistemu. Bez takvog pristupa romska djeca se ne mogu prilagoditi školskom sistemu, kako se to od njih često traži, nego se taj sistem, koliko je god moguće, treba prilagoditi djetetu, njegujući individualiziran pristup“, kazao je, među ostalim Kajtaz te dodao:

„Naše prisustvo u Živinicama jeste, istovremeno, i poziv romskim udruženjima i organizacijama na još bolju saradnju i partnerstvo radi ostvarivanja prava romske djece na obrazovanje. I na kraju, od srca svim Romima u BiH čestitam Međunarodni dan, uz želju da obrazovanje romske djece - kao glavni preduvjet jednakih mogućnosti i boljeg života,  bude prepoznat kao prioritet i od roditelja i od cijele zajednice.Vjerujem da svako dijete i svaki čovjek ima jednako pravo i jednako mjesto pod našim nebom“, istaknuo je savjetnik federalne ministrice obrazovanja i nauke/znanosti na svečanosti u povodu Svjetskog dana Roma u Živinicama.

Galerija