Završna tribina „Etika u filozofiji života“

Datum obavijesti: 04/04/2016

Udruženje "Djeca - stubovi svijeta" okupilo je u petak, 01.04.2016. godine, u Sarajevu, učenike i nastavnike škola iz nekoliko gradova BiH na Završnoj tribini pod nazivom "Etika u filozofiji življenja", kojoj je prisustvovala i savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke/znanosti Sanela Kuko. Ovom događaju prethodile su tribine organizirane tokom marta/ožujka u školama na području Kantona Sarajevo te u Sanskom Mostu i Tomislavgradu, a namjera je bila doći do svakog učenika i poticati ga na razmišljanje gdje vodi etično, a gdje neetično življenje. 

Savjetnica Kuko istaknula je da su ovakve tribine odlična prilika da se prodiskutuje o istinskim ljudskim vrijednostima koje se u savremenom dobu često čine kao neprivlačne.

„Živimo u svijetu moralne i duhovne krize. Djelovati i reagovati ispravno, moralno, često znači biti usamljeno ostrvo. Ali, jedno takvo usamljeno ostrvo će privući druga ostrvca, na kojima će neko ko luta morem života pronaći spas za sebe. To više nije jedno ostrvo, to postaje mjesto, grad, zemlja. Lične vrijednosti koje razvijate utječu na vaše okruženje, sutra na posao koji radite i ljude oko vas. Sve je u kruženju“, navela je Kuko te ustvrdila da obrazovni sistem mora razvijati humanističke vrijednosti.

I drugi učesnici tribne su istaknuli da je djeci potrebno kroz primjere svijeta u kojem žive dati primjere etičnog postupanja i djelovanja, jer se vrijednostima učimo.

Predsjednica Udruženja „Djeca – stubovi svijeta“ Fatima Hukić kazala je da su djeca BiH, napaćene ali prelijepe države, i na ovom skupu istaknula htijenje da se zajedno s drugom djecom svijeta bore za čovjeka u ljudskom biću. Ako tu borbu dobiju, svaki im je prosperitet, dodala je Hutić, nadohvat ruke.

Inače, ovaj skup u zgradi Parlamenta BiH održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, a dodijeljeni su certifikati za predstavnike 12 škola iz Kantona Sarajevo, Sanskog Mosta i Tomislavgrada, kao i zahvalnice direktorima i pedagozima.   Zahvalnica je dodijeljena i federalnoj ministrici obrazovanja i nauke, Elviri Dilberović.