Ministrica Dilberović pozdravila sudionike „Dana porodičnog prava“

Datum obavijesti: 01/04/2016

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti dr.sc. Elvira Dilberović obratila se sudionicima 4. Međunarodnog naučnog skupa „Dani porodičnog prava“ o temi „Pravna zaštita odraslih osoba“, koji je počeo u petak, 01.04.2016. godine, u Mostaru, u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, u saradnji s Njemačkom fondacijom za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) i Centrom za društvena istraživanja Međunarodnog univerziteta Burch u Sarajevu.

Ovom prilikom ministrica Dilberović je naglasila da je riječ o aktuelnoj, ali i sveobuhvatnoj temi, koja će se razmatrati iz dva aspekta. Jedan je zaštita odraslih osoba u oblasti izdržavanja i imovinskih odnose, a drugi je izuzetno važan aspekt zaštite odraslih osoba s duševnim smetnjama, odnosno osoba s invaliditetom, u okviru pojedinih dijelova porodičnog prava i drugim oblastima prava.

„U svakom slučaju, uvjerena sam da će skup rezultirati veoma kvalitetnim naučnim i stručnim izlaganjima, koja će dati jedan novi i potpuniji osvrt na brojna pitanja zaštite odraslih osoba, a posebno osoba s invaliditetom, čija su prava utvrđena nizom međunarodnih standarda i dokumenata koje je ratificirala i Bosna i Hercegovina. Stoga, vjerujem, da će ovaj skup polučiti i konkretne smjernice, posebno kada su u pitanju primarni ciljevi pravne zaštite osoba s invaliditetom, a kako bi se osigurao efektivan pristup pravdi na ravnopravnim osnovama s drugim osobama, odnosno zaštitilo i promoviralo uživanje ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom na ravnopravnim osnovama s drugim osobama“, istaknula je Dilberović.

Ukazala je i na važnost organiziranja ovakvih i sličnih manifestacija, kako za određenu naučnu oblast tako i za afirmiranje BiH kao naučno opredijeljene zemlje na regionalnom i međunarodnom planu.

„Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izuzetno cijeni nastojanja Pravnog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru da potvrdi svoju ulogu u stručnom obrazovanju i naučnom usavršavanju kadrova u oblasti prava, te u kontinuitetu podržava ove njegove aktivnosti, a uz ovaj Međunarodni skup smo od samog početka, od prvih Dana porodičnog prava. I, drago mi je, da se održava tradicija ovog naučnog skupa, ali i naša saradnje i partnerstvo, uopće“, dodala je federalna ministrica.

Na kraju je organizatorima i sudionicima skupu poželjela kvalitetan i plodonosan rad, a Pravnom fakultetu uspjeh u daljnjem visokoobrazovnom i naučno-istraživačkom angažmanu.

Galerija