Održana 4.sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH

Datum obavijesti: 17/02/2016

Četvrta sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke/znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojom je predsjedavala federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti dr.sc. Elvira Dilberović, održana je u utorak, 16.02.2016. godine, u Sarajevu, u sjedištu Vlade FBiH. Sjednici su prisustvovali ministri, odnosno predstavnici sedam kantonalnih ministara obrazovanja (ministri iz Unsko-sanskog kantona Adis Muharemović, Sarajevskog Elvir Kazazović, Hercegovačko-neretvanskog Rašid Hadžović, Zeničko-dobojskog Mensur Sinanović, Tuzlanskog Zlatan Muratović, Bosansko-podrinjskog Damir Žuga te predstavnik iz Srednjo-bosanskog kantona).

Prisutnima je, između ostalog, prezentirana Informacija o usklađenosti obrazovnih politika u FBiH, koju je izradilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti. Ova Informacije uporedno prikazuje podataka dostavljene iz šest kantona o usklađenosti obrazovnih politika, a s ciljem detaljne analize i ujednačavanja obrazovnih politika u Federaciji BiH. Informacija sadrži podatke o usklađenosti kantonalnih legislativa s okvirnim zakonima za sve nivoe obrazovanja, nastavnim planovima i programima za devetogodišnju osnovnu školu te gimnazije i srednje stručne škole, iz kojih je vidljiva struktura nastavnih predmeta i fond sati po svakom predmetu, potom podatke o restrukturiranju nastavnih planova i programa u smislu uvođenja novih predmeta i/ili tematskih cjelina te o zastupljenosti stranih jezika u školama koji se izučavaju kao prvi i/ili drugi strani jezik i fond sati sa svaki strani jezik i mišljenja o eksternoj maturi i načinu uvođenja iste u osnovne i/ili srednje škole.

Koordinacija je zauzela zajedničko stajalište da se ova Informacija predloži za razmatranje na idućoj sjednici Konferencije ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini, sa inicijativom za izmjenama Okvirnog nastavnog plana za devetogodišnje osnovno obrazovanje, kao preduvjeta za dalje uspješno provođenje reformskih aktivnosti u obrazovanju u Federaciji BiH, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, a u konačnici  i s ciljem stvaranja preduvjeta za brže uključivanje naše zemlje u krug zemalja regiona i Evropske unije.

U dijelu sjednice prisustvovao je direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić, a razgovarano je o mogućnosti kreiranja projekta zapošljavanja stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama, s ciljem unaprijeđenja postojećih aktivnosti koje se provode na prevenciji i suzbijanju ozbiljnog problema vršnjačkog nasilja. Zajednički je ocijenjeno da bi realiziranje ovog zajedničkog projekta Zavoda i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti trebalo započeti što žurnije, a riječ je o stručnom osoposobljavanju oko 240 mladih pedagoga, psihologa, logopeda i drugih stučnih saradnika u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Koordinacija je pozdravila donošenje novog Pravilnika u Kantonu Sarajevu, prema kojem, između ostalog, učenici osnovnih škola na ekskurziju mogu putovati samo na teritoriju BiH te preporučila uvođenje ovakvih rješenja i u drugim kantonima, odnosno cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine. Također, turističkim radnicima je upućen apel da povoljnim cijenama i aranžmanima podrže realiziranje učeničkih ekskurzija, škola u prirodi, izleta i studijskih posjeta na prostoru BiH, čime našoj djeci omogućujemo da upoznaju vlastitu domovinu i razvijaju patriotizam.