Održana Tematska sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke/znanosti o problemu vršnjačkog nasilja i zlostavljanja

Datum obavijesti: 14/01/2016

Tematska sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke/znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine održana je u srijedu, 13.01.2016. godine, u Mostaru, a na dnevnom redu je bilo aktuelno pitanje vršnjačkog nasilja i zlostavljanja, odnosno mjere i aktivnosti koje poduzimaju kantonalna ministarstva obrazovanja kako bi se spriječio i suzbio svaki oblik ovog ozbiljnog problema među djecom i mladima. Također, cilj je bio da se zajedničkim radom i koordiniranim aktivnostima potakne nastavak rada na suzbijanju vršnjačkog nasilja te unaprijede postojeće aktivnosti koje se poduzimaju u kantonima.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izražava punu spremnost da, u skladu sa svojom koordinirajućom ulogom, pruži podršku kantonima u poduzimanju neophodnih aktivnosti, jer je posebno važno da svi zajedno radimo na smanjenju i suzbijanju nasilja u školama, svako iz svog ugla i svoje uloge, i odlučno reagiramo na ovaj problem.

-    izražava puno opredjeljenje da zajedničkim radom i koordiniranim aktivnostima na svim nivoima intenzivira rad na prevenciji i suzbijanju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije;
-    opredijeljena da zajedničkim radom i koordiniranim aktivnostima pokrene i iznađe najbolja i ujednačena rješenja koja će nadograditi i unaprijediti postojeće aktivnosti koje se poduzimaju u kantonima na suzbijanju i prevenciji ovog ozbiljnog problema među djecom i mladima;
-    cijeneći činjenicu da je obrazovno-odgojni sistem važan u spriječavanju i otkrivanju svakog oblika zlostavljanja djece, pa tako i vršnjačkog, ali i u pružanju podrške djetetu i porodici, te da su škole dužne reagirati na svaku pojavu nasilja među djecom;
-    u potpunosti opredijeljena da poduzme sve mjere na preveniranju ovog problema kako bi se smanjilo nasilje te osiguralo sigurno i poticajno okruženje u školama,

donosi sljedeće:

P R E P O R U K E

1.)    Aktivnosti i mjere pojačanog nadzora i aktiviranja postojećih programa o postupanju u kantonima
Cilj: Zajedničkim radom i koordiniranim aktivnostima nadležnih obrazovnih institucija intenzivirati rad na prevenciji i pravovremenom detektiranju slučajeva vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije. U tu svrhu poduzeti sve neophodne mjere pojačanog inspekcijskog i drugog nadzora u školama,  aktivirati u punoj mjeri postojeće programe/protokole o postupanju u slučajevima vršanjačkog nasilja u kantonima te iste revidirati i ujednačiti ih, kao i učiniti ih funkcionalnim, a ukoliko ih nema iste usvojiti u kantonima. Definirati potpuno jasna i provodiva uputstva kako postupati u slučajevima detekcije problema.
Aktivnosti:
-    odmah dodatno angažirati i poduzeti pojačane mjere inspekcijskog i drugih oblika nadzora/kontrole u svim, kako javnim tako i privatnim, odgojno-obrazovnim ustanovama;
-    ujednačiti terminološka nazivlja dokumentacije i drugih pravnih akata za postupanje u slučajevima vršnjačkog nasilja u kantonima;
-    u saradnji sa pedagoškim zavodima i menadžmentima škola u najvećoj mogućoj mjeri aktivirati provođenje postojećih programa/protokola o prevenciji i spriječavanju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije u svim školama;
-    u saradnji sa pedagoškim zavodima i školama revidirati postojeće protokole/programe o postupanju u slučajevima vršanjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije u kantonima, odnosno ukoliko se ocjene nedostaci ili teškoće u provođenju postojećih programa/protokola, iste odmah nadograđivati i prilagođavati specifičnostima školskog ambijeta i okruženja škole odnosno iste učiniti potpuno funkcionalnim.
-    u kantonima koji do sada nisu izradili ili usvojili programe/protokole o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja, nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja obavezno iste trebaju odmah izraditi i usvojiti protokole o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije.
Nosioci aktivnosti: nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja, prosvjetna inspekcija, pedagoški zavodi, škole.
Rok: od početka drugog polugodišta 2015/2016. godine u svim školama u Federaciji BiH.

2.)    Aktivnosti i mjere prevencije - programi edukacije i intenziviranje međuinstitucionalne saradnje  
Cilj: Obrazovno-odgojni sistem jeste vrlo važan u spriječavanju i otkrivanju svakog oblika zlostavljanja djece, pa tako i vršnjačkog, ali i u pružanju podrške djetetu i porodici, te da su škole su dužne reagirati na svaku pojavu nasilja, bez obzira na to koje je vrste i zašto se pojavljuje. Ovo je, upravo, način i kako možemo koordiniranim i zajedničkim djelovanjem ujednačiti rješenja u kantonima te smanjiti, pa u konačnici i suzbiti, nasilje i zlostavljanje te osigurati sigurno i poticajno okruženje u školama kako bi djecu odgajali u ozračju međusobnog uvažavanja, poštovanja i ravnopravnosti.
Poduzeti sve mjere na preveniranju ovog problema jer je to jedini način kako možemo smanjiti zlostavljanje i nasilje te osigurati sigurno i poticajno okruženje u školama. Razviti i provoditi ujednačene programe edukacije o prevenciji te pravovremenoj detekciji slučajeva nasilja. Jačati roditeljske kapacitete i kompetencije kroz unapređenje dobre prakse porodičnih savjetovališta, stručnih službi škole, itd. Stoga će se izraditi i provoditi Programi edukacije nastavnika, roditelja i učenika, čija primjena će početi u narednoj školskoj godini, a  najkasnije u septembru tekuće godine.
Aktivnosti:
a)    Izrada i provođenje programa edukcije nastavnika sa akcentom na odgojnu komponentu u obrazovnom procesu (Pedagoški zavodi u saradnji sa kantonalnim ministarstvima, menadžentima škole i nastavnicima)
b)    Izrada i provođenje programa edukacije za roditelje (Pedagoški zavodi u saradnji sa kantonalnim ministarstvima, menadžentima škole, nastavnicima i roditeljima) s ciljem jačanja roditeljskih kompetencija kroz praksu porodičnih savjetovališta, stručnih službi, škole.
c)    Izrada i provođenje programa edukacije za učenike (Pedagoški zavodi u saradnji sa kantonalnim ministarstvima, menadžentima škole, nastavnicima i roditeljima)
-    U Programe rada škola obavezno integrirati Programe prevencije vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije i Programe edukacije čija realizacija treba biti sastavni dio izvještaja o radu škola.
-    Uvesti pedagoške-psihološke i socijalne kartone za svakog učenika u školama. Uvesti za svako dijete u školi pedagoški karton koji prati pedagoški napredak ili oscilacije u radu i djelovanju svakog učenika, kao i socijalni karton sa jasnim i detaljnim karakteristikama socio-ekonomskog statusa svakog djeteta.
-    Intenzivirati saradnju škola, roditelja i učenika te saradnju škola sa centrima/službama za socijalni rad i drugim mjerodavnim institucijama koje su uključene u problem nasilja, zlostavljanja i maloljetničke delinkvencije.
Nosioci aktivnosti: nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja, pedagoški zavodi, škole, roditelji, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, centri za socijalni rad.
Rok: početak školske 2016/2017. godine

3.) Osiguranje neophodnog kadra u odgojno-obrazovnim ustanovama- jačanje kadrovskih kapaciteta
Cilj: Stvoriti neophodne kadrovske pretpostavke u otkrivanju i spriječavanju svakog oblika nasilja među djecom, pa tako i vršnjačkog, pružiti kadrovske pretpostavke za podršku djetetu i porodici, kako bi škole mogle pravovremeno reagirati na svaku pojavu nasilja, bez obzira na to koje je vrste i zašto se pojavljuje.
Aktivnosti:
- Izvršiti analizu postojećeg te nedostajućeg kadra u odgojno-obrazovanim ustanovama za ovu problematiku;
- Kadrovski ojačati odgojno-obrazovne ustanove kako bi se preventivno djelovalo na sve oblike maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja (u svakoj školi obavezno angažovati pedagoga, psihologa, socijalnog radnika ili defektologa).
Nosioci aktivnosti: nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja, pedagoški zavodi, škole, centri za socijalni rad.
Rok: Kontinuirano, od početka naredne školske godine

4.) Inicijativa za izmjenu zakonske regulative
Cilj: Krivičnim zakonom Federacije BiH utvrđene su vrste odgojnih mjera koje sud može izreći maloljetnom počinitelju krivičnog djela i to: 1. disciplinska mjera upućivanja u disciplinski centar za maloljetnike; 2. mjere pojačanog nadzora: od roditelja, usvojitelja ili staratelja; nadzora u drugoj obitelji; nadzora od nadležnog tijela socijalne zaštite; 3. zavodske mjere: upućivanje u odgojnu ustanovu, u odgojno-popravni dom ili u drugu ustanovu za osposobljavanje.
Svaka modifikacija zakonske regulative kada je u pitanju vršnjačko nasilje i maloljetnička delinkvencija, je izuzetno potrebna kako u kontekstu pojačanih mjera represivnog djelovanja i pooštravanja kaznene politike, tako i u kontekstu jasnijeg postupanja svih nadležnih organa s ciljem preventivnog djelovanja na okruženje. Zakon treba i mora djelovati i preventivno i represivno.
Aktivnosti:
-    Inicirati kod nadležnih kantonalnih organa sačinjavanje svih prijedloga, sugestija i primjedbi kao i evidentiranje problema koji se pojavljuju u praksi provođenja postojećih zakonskih rješenja u kantonaima;
-    Objediniti prijedloge, primjedbe i sugestije nadležnih kantonalnih organa i službi u provođenju postojećih zakonskih rješenja u integrirajuću inicijativu, te
-    Pokrenuti inicijativu prema nadležnom federalnom ministarstvu pravde za izmjene i dopune Krivičnog zakona u FBiH koji se odnose na maloljetničku delinkvenciju i vršnjačko nasilje, a koji objedinjuju materijalni, procesni i izvršni aspekt, a zasnivaju se na međunarodnim standardima i rezultatima dobre prakse drugih zemalja, te uvažavaju pravni, socijalni i kulturni kontekst Bosne i Hercegovine;
Nosioci aktivnosti: Koordinacija ministara (pokretanje inicijative), Federalno ministarstvo pravde u saradnji sa svim nadležnim organima te stručnim javnostima te Parlament Federacije BiH.
Rok: 2016/2017. godina

5.) Metodologija prikupljanja podataka
Cilj: Uspostaviti jedinstvenu metodologiju prikupljanja podataka o maloljetničkoj delikvenciji i vršnjačkom nasilju koja će biti ujednačena u svim kantonima te koja će omogućiti analizu i procjenu stanja pravosudnog sistema za maloljetnike radi stvaranja preduslova za pravilno praćenje, prognoziranje te efikasno preveniranje. Pokrenuti aktivnosti i uspostaviti jedinstvenu bazu podataka u vezi sa vršnjačkim nasiljem u Federaciji BiH.
Aktivnosti:
-   Pokrenuti inicijativu prema Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike kako bi se u Programu rada tog Ministarstva za 2016. godinu, ugradile aktivnosti za izradu i uspostavljanje jedinstvene baze podataka u vezi sa vršnjačkim nasiljem u FBiH.
-   Utvrditi jedinstvenu metodologiju prikupljanja i izrade jedinstvene baze podataka o maloljetničkoj delinkvenciji, a posebno vršnjačkom nasilju i s tim u vezi i druge podatke i pokazatelje (npr. vrstu krivičnog djela, recidivizam, spolnu struktura, pregled izrečenih mjera itd.) koji će omogućiti analizu i procjenu stanja pravosudnog sistema za maloljetnike u svrhu: mogućnosti pravilnog prognoziranja, efikasnog preveniranja, te planiranja i utvrđivanja realne i održive politike reagovanja na ovaj fenomen.
Nosioci aktivnosti: Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, sve nadležne institucije, pravosudne institucije, nadležna ministars
tva obrazovanja, pedagoški zavodi, centri za socijalni rad i škole.
Rok: 2016/2017. godina

6.) Vođenje javnih kampanja
Cilj: razvijati svijest kod djece, roditelja ali i ukupne javnosti o važnosti preveniranja i pravovremenog djelovanja ovog problema.
Aktivnosti:    
- Kontinuirano voditi javne kampanje kako bi se javnost upoznala sa svim aspektima maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja putem medija, tematskih web-stranica, brošura, konferencija i drugih stručnih i informativnih skupova  o svim važnim aspektima i prevenciji ovog problema, kao što su: zloupotreba tehnologija, cigarete i alkohoh, oblici nasilnog ponašanja, mjerama prevencije, pozitivnim primjerima iz života i prakse.
Nosioci aktivnosti: ministarstva, škole, učenici, mediji, nevladin sektor,  stručna javnost i pojedinci.
Rok: Kontinuirano