Ministrica Dilberović čestitala Svjetski dan Roma

Datum obavijesti: 07/04/2015

Novoimenovana federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović uputila je čestitku svim Romima u Bosni i Hercegovini povodom Svjetskog dana Roma (8.april), pozvavši romska udruženja i organizacije na još bolju saradnju i partnerstvo radi ostvarivanja prava romske djece na obrazovanje.

„Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kontinuirano kroz različite programe i projekte podstiče obrazovanje Roma kako bi se što više romske djece i mladih uključilo u obrazovni sistem, te svima osigurale jednake mogućnosti za školovanje. Prošlih godina Ministarstvo je podržalo značajan broj projekata s ciljem povećanja stope pohađanja predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja djece romske nacionalnosti i njihove bolje integracije u obrazovni sistem, a finansijska podrška osigurana je i za sve učenike Rome u Federaciji BiH, koji su u toku svog osnovnog i srednjeg obrazovanja ostvarili odličan uspjeh, kao i svim redovnim studentima romske nacionalnosti koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine“, podsjetila je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.

Imajući u vidu činjenicu da se nepovoljan položaj Roma može prevazići ukoliko im se osiguraju jednake mogućnosti u oblasti obrazovanja, ministrica Dilberović je naglasila da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i u ovoj godini nastaviti sa realizacijom programa i projekata namijenjenih podršci školovanja djece i mladih romske nacionalnosti. U tom smislu pozvala je romsku zajednicu na saradnju i partnerstvo sa primarnom obavezom i zadaćom da se što više Roma potakne na obrazovanje, kao preduslova za rješavanje njihovih društvenih i egzistencijalnih pitanja.

Inače, Svjetski dan Roma, 8. aprila, obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, jednog od najvažnijih događaja u historiji Roma.

Bosna i Hercegovine pridružuje se zemljama svijeta koji će obilježiti Svjetski dan Roma, ističući zajedničko porijeklo, jezik i kulturu Roma te važnost očuvanja njihova identiteta.