U 2015. GODINI U OBLAST NAUKE ULOŽENO 3,6 MILIONA KM

Datum obavijesti: 30/12/2015

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je ovih dana okončalo potpisivanje ugovora o finansiranju / sufinansiranju naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2015. godinu.

Ministarstvo je ove godine podržalo realiziranje 41 projekta iz različitih naučnih oblasti (prirodne, tehničke, biotehničke, društvene i humanističke nauke te biomedicina i zdravstvo), za što je izdvojeno ukupno 515.000,00 KM. Odobrene projekte je ocjenjivao i vrednovao Savjet za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, uzimajući u obzir sveukupni značaj i razvojne prioritete Federacije Bosne i Hercegovine u svih šest naučnih oblasti. Korisnici sredstava su: sarajevski, zenički, tuzlanski, bihaćki i Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar te Sveučilište u Mostaru, kao i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine Sarajevo.

Ministarstvo je u proteklom desetogodišnjem periodu podržalo preko 500 naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata od značaja za Federaciju BiH, za što je izdvojeno oko osam miliona maraka, čime je potvrdilo kontinuitet svog opredjeljenja i djelovanja u području podrške razvoju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, s ciljem stvaranja preduvjeta za brže uključivanje Bosne i Hercegovine u krug zemalja regiona i Evropske unije, opredijeljenih za izgradnju društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni.

Visokoškolskim i naučnim ustanovama u Federaciji BiH je, pored toga, u svrhu podrške realizaciji različitih programa i projekata u oblasti nauke, u 2015. godini putem ugovora dodjeljeno preko 2,5 miliona KM. Za projekte bilateralne naučno-tehnološke saradnje međunarodnog karaktera izdvojeno je oko 100.000,00 KM, dok je naučnim radnicima, istraživačima, naučnim društvima i komercijalnim izdavačima (na ime otkupa naučnih izdanja), putem javnog poziva, dodjeljena podrška u visini od 350.000,00 KM.

Treba naglasiti da je naučno-istraživačka i istraživačko-razvojna djelatnost glavni pokretač i temeljni faktor kontinuiranog i održivog napretka svih zemalja, a posebno onih u razvoju i tranziciji. Također je činjenica da primjena rezultata naučno-istraživačkog rada, odnosno produbljivanje postojećih i širenje novih znanja i tehnologija stvaraju pozitivne efekte u svim segmentima društveno-ekonomskog života.

Ministarstvo će i dalje, u skladu s objektivnim mogućnostima, aktivno sudjelovati i davati svoj puni doprinos unaprijeđenju i reformi istraživačko-razvojnog sektora, svjesno činjenice da kvalitetnim istraživanjem i razvojem nauke težimo ukupnom progresu i afirmiranju Bosne i Hercegovine kao naučno i tehnološki opredijeljene države na međunarodnom planu.