Dilberović: SSST privatni univerzitet koji nudi kvalitet

Datum obavijesti: 29/12/2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović posjetila je u ponedjeljak, 28.12.2015. godine, Sarajevski univerzitet za nauku i tehnologiju (SSST), te podržala izgradnju naučnoistraživačkog instituta, koja bi trebala započeti u narednih godinu dana u blizini ovog univerziteta.

Sredstva za izgradnju osigurala je vlada Saudijske Arabije, koja je dodijelila SSST-u  grant od oko 18.000.000 KM s ciljem da bi se unaprijedilo obrazovanje u BiH, te regionu.

„Ovo je jedan od veoma važnih pionirskih pokušaja, koji pokazuje kako se treba ulagati u obrazovanje u zemlji. To je poruka i javnim univezitetima da se trebaju više boriti na tržištu, a onda će i država stati uz njihove projekte“, izjavila je ministrica Dilberović.

U Institutu se planira zapošljavanje doktora nauka, magistara prvenstveno iz oblasti medicinskih nauka i informacionih tehnologija.  

„Grant Saudijske Arabije smo dobili jer smo ponudili dobar program, tako da će institut imati veliki značaj za medicinske nauke. U tome nam je bitno da imamo podršku ključnih ljudi, kao što je federalna ministrica obrazovanja i nauke, te smo obradovani njenom posjetom“, istakao je rektor Univerziteta SSST-a Ejup Ganić. 

Poručio je da se svi trebaju ujediniti u procesu obrazovanja, koje je strateška odluka za BiH, jer definiše suverenost i budućnost zemlje.

Dilberović je ocijenila da je SSST jedan od rijetkih privatnih univerziteta u državi koji nudi kvalitetu što pokazuje veliki broj studenata koji su nastavili obrazovanje na prestižnim visokoškolskim ustanovama u svijetu, kao i oni studenti koji nikada ne čekaju na posao.

FENA