Svjetski dan nastavnika obilježen u Bihaću

Datum obavijesti: 04. 10. 2024

Na danas održanoj akademiji povodom obilježavanja Svjetskog dana nastavnika u Bihaću, federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković izrazila je duboko suosjećanje sa žrtvama nevremena koje je pogodilo Jablanicu i druga mjesta. "U ovim teškim trenucima, naše misli su uz sve pogođene porodice i zajednice," istaknula je ministrica Duraković.

Akademija, organizirana u Muzeju Prvog zasjedanja AVNOJ-a, okupila je predstavnike Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH te Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, s ciljem odavanja počasti nastavnicima i priznavanja njihovog doprinosa društvu.

Ministrica Duraković naglasila je kako ovaj dan ne smijemo obilježavati samo kao sjećanje na nastavnike koji su nesebično prenosili svoje znanje, već i kao podsjetnik na važnost digniteta i kredibiliteta nastavničke profesije.

"Ovaj datum moramo koristiti za podizanje svijesti o tome da nastavnička profesija mora biti ponovo vrednovana kao jedna od najvažnijih. Danas, nažalost, svjedočimo degradaciji statusa nastavnika, posebno u vremenu digitalizacije i masovnog populizma koji donosi negativne narative", kazala je ministrica

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH, Selvedin Šatorović, istaknuo je važnost unaprjeđenja statusa nastavnika. Posebno je naglasio inicijativu za davanje statusa službenog lica nastavnicima, koju je sindikat već pokrenuo.

"Nemili događaj u školi u Sanskom Mostu samo potvrđuje neophodnost promjene zakonske regulative. Očekujemo da će Parlament FBiH uskoro prihvatiti ovu inicijativu i da će se naći na dnevnom redu", izjavio je Šatorović

Čestitajući prosvjetnim radnicima njihov dan, ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona, Denis Osmankić, istaknuo je značaj njihovog rada i najavio daljnje napore u poboljšanju njihovog položaja.

"Ponosni smo što smo poboljšali status naših prosvjetnih radnika, koji su sada među najbolje plaćenima u Federaciji BiH. Nastavit ćemo raditi na poboljšanju njihovog standarda," rekao je ministar Osmankić.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ovom prilikom još jednom čestita svim nastavnicima njihov dan, naglašavajući važnost njihove uloge u izgradnji budućih generacija i stvaranju prosperitetnog društva.

 

Galerija