Održana prva (konstituirajuća) sjednica Savjeta za nauku FMON-a

Datum obavijesti: 26. 07. 2024

U Mostaru je u petak, 26.07.2024. godine, održana prva (konstituirajuća) sjednica Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Ovo je treći saziv Savjeta, kao stalnog radnog tijela Ministarstva, u koji su, na mandat od četiri godine, imenovani:

    prof. dr. Denis Berberović, predsjednik – za oblast društvenih nauka,
    prof. dr. Jasmina Ibrahimpašić, zamjenica predsjednika – za oblast inžinjeringa i tehnologija,
    akademik prof. dr. Dalibor Ballian, član – za oblast prirodnih nauka,
    prof. dr. Elvis Baraković, član – za oblast prirodnih nauka,
    prof. dr. Tamer Bego, član – za oblast medicinskih i zdravstvenih nauka,
    doc. dr. Hajrudin Spahović, član – za oblast medicinskih i zdravstvenih nauka,
    prof. dr. Izudin Džafić, član – za oblast inžinjeringa i tehnologija,
    prof. dr. Semina Hadžiabulić, član – za oblast poljoprivrednih nauka,
    prof. dr. Stanko Ivanković, član – za oblast poljoprivrednih nauka,
    prof. dr. Marija Čutura, član – za oblast društvenih nauka,
    doc. dr. Mirza Hebib, član – za oblast društvenih nauka,
    prof. dr. Ivana Sivrić, član – za oblast društvenih nauka,
    prof. dr. Edim Šator, član – za oblast humanističkih nauka.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke, prof. dr. Jasna Duraković, ocijenila je da osnivanje Savjeta za nauku predstavlja ključni korak u unapređenju naučno-istraživačkog rada u Federaciji BiH. “Savjet će imati važnu ulogu u ocjenjivanju i podršci naučnih projekata, te će osigurati transparentnost i kvalitetu u dodjeli sredstava za naučna istraživanja. Time se stvara čvrsta osnova za dalji razvoj nauke i tehnologije, što je od izuzetnog značaja za napredak društva i ekonomije u cjelini,” istaknula je ministrica Duraković.

Ministrica je navela da će Savjet razmatrati i pitanja od značaja za razvoj naučne djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, predlagati strateške pravce razvoja nauke, te mjere za popularizaciju nauke i naučnoistraživačke djelatnosti. Osim toga, Savjet će se zalagati za afirmaciju i usavršavanje naučnog podmlatka, inicirati i sudjelovati u aktivnostima vezanim za izradu i implementaciju strateških dokumenata u oblasti naučno-istraživačkog rada, te ostvarivati kontakte i saradnju sa domaćim i međunarodnim tijelima, institucijama i organizacijama u oblasti nauke, tehnologija i istraživanja.

Na današnjoj sjednici, nakon konstituiranja Savjeta i usvajanja Poslovnika o radu, članovi su upoznati s procedurama razmatranja izvještaja o rezultatima ranijih naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata, te informirani o realizaciji konkursa za dodjelu federalnih nagrada za nauku za 2024. godinu. Također, na sjednici je razmatran i tekst novog konkursa za sufinansiranje i finansiranje naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata u Federaciji BiH za 2024. godinu.

Galerija