Poštujmo različitosti i budimo podrška jedni drugima

Datum obavijesti: 30. 07. 2024

Međunarodni dan prijateljstva obilježava se danas, 30. jula. Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković tim povodom posjetila je Servis Centar „Dajte nam šansu“ gdje je ovaj značajan datum obilježen druženjem, zabavom, zajedničkom šetnjom i predstavljanjem Elvedine Muzaferije, nove ambasadorice Udruženja.

Tokom ovog događaja pod nazivom „Dajmo šansu prijateljstvu“ djeca i odrasli s poteškoćama u razvoju uz pomoć stručnog osoblja, članova porodica i prijatelja kreativnim radom izrazili su radost doživljaja prijateljstva, uputili svoje poruke i pokazali koliko im znači ljubav i podrška prijatelja.

Ministrica Duraković je ovom prilikom naglasila da je prijateljstvo vrlo važan segment u našim životima bez obzira na status, porijeklo i druge različitosti.

“Prijatelji su danas dragulj. Naša prijateljstva moramo čuvati kao i osobe koje su nam bliske i koje nam pružaju pomoć, utjehu, emocionalnu podršku, koje nas ohrabruju i daju nam snagu na našem životnom putu. Svi trebamo biti svjesni činjenice da prijateljstvo jeste ulaganje, njegovanje i osjećanje drugog u dobrim i lošim trenucima.

Brojna istraživanja dokazuju da prijateljstvo pozitivno utječe na našu psihološku stabilnost. Prijatelji su važan izvor pozitivne socijalizacije tokom životnog vijeka. Poštujte osjećaje i viđenje prijatelja, pažljivo ih slušajte i dokažite da vam je stalo, pružite im emocionalnu podršku.”

Iz Servis Centra sa Obale upriličena je zajednička šetnja otvorena za sve građane i posjetitelje Sarajeva.

Još jednom ministrica Duraković svojim prisustvom na događaju „Dati šansu prijateljstvu“ dala je podršku aktivnostima koje propagiraju moć prijateljstva, važnost inkluzije u obrazovanju i životu, pogotovo na ovaj značajan međunardni dan, da svi osjete, a posebno porodice djece i odraslih s poteškoćama.

2011 .godine 30. juli je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija proglašen Međunarodnim danom prijateljstva.

Poštujmo različitosti i budimo podrška jedni drugima!

Galerija