FMON i ministrica Duraković čestitaju na uspjehu Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru

Datum obavijesti: 22. 07. 2024

Europska komisija objavila je listu 14 najbolje evaluiranih projekata univerzitetskih alijansi koje će financirati u narednom razdoblju. Među njima se našla i Europska alijansa univerziteta SUNRISE, na čijoj je aplikaciji radio tim profesora i administrativnog osoblja sa Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru.

Europska komisija odobrila je 14,4 milijuna eura za financiranje SUNRISE alijanse, koju čini devet europskih univerziteta, uključujući i Univerzitet 'Džemal Bijedić' iz Mostara kao jedinog partnera iz Bosne i Hercegovine.

Univerzitet se zahvalio Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke i ministrici prof. dr. Jasni Duraković na financijskoj podršci koja je doprinijela ovom značajnom uspjehu.

Inače, svi partneri u alijansi su: Technische universitaet Ilmenau, Njemačka, koordinator; Libera universita di Bolzano, Italija; Wyzsza szkola informatyki i zarzadzania z siedziba w Rzeszów, Poljska; Universite de technologie de COMPIEGNE, Francuska; Malardalens Universitet, Švedska; Universita politecnica delle Marche, Ancona, Italija; Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostar, Bosna i Hercegovina; European University – Cyprus LTD; Instituto politecnico de Viana de Castelo, Portugal.

Ovih devet univerziteta podržalo je 48 pridruženih partnera. Pridruženi partneri iz Bosne i Hercegovine su: Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo privrede HNŽ, Univerzitet u Bihaću, Sarajevo School of Science and Technology, BreakPoint d.o.o., Udruženje za poduzetništvo i posao LINK Mostar.

Univerzitet 'Džemal Bijedić' iz Mostara iznimno je ponosan na ovaj uspjeh, jer je projekat SUNRISE najobimniji i najambiciozniji projekt Univerziteta uz podršku Europske komisije. Projekat će značajno doprinijeti razvoju regije Hercegovine, pružiti odgovore na klimatske promjene i demografske izazove, te jačati europske i demokratske vrijednosti i inkluziju.

Rektorica Univerziteta, prof. dr. Alena Huseinbegović, istaknula je: "Projekat SUNRISE osnažit će lidersku poziciju Univerziteta u odgovoru na društvene izazove, posebice u oblastima digitalne transformacije i obnovljivih izvora energije."

Voditeljica projekta, prof. dr. Emina Junuz, dodala je: "Ponosimo se uspjehom aplikacije za projekt SUNRISE. Rad na pripremi projektne aplikacije trajao je više od godinu dana, tijekom kojeg smo utvrdili potrebe našeg okruženja i zajedničke vrijednosti s partnerskim univerzitetima. Svrha projekta je kreirati održive resurse za jačanje suradnje Univerziteta i privrede, s ciljem smanjenja brain-draina i poboljšanja kvalitete života u manjim sredinama."