Svjetski dan poezije – 21.03.

1000015560_Naslovna.png

Datum obavijesti: 21. 03. 2024

Svjetski dan poezije (engl. World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21.03.1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Prvi put je obilježen 2000. godine.

Kao glavni cilj obilježavanja ističe se prilika svim jezicima da ostave traga u svojim zajednicama. U društvima širom svijeta poezija je važno kulturno uporište. Time se potvrđuje zajednička međuljudska potreba za izražavanjem riječima. Također, vidljivo je da su teme i motivi o kojima se piše zajednički. Poezija se može nazvati i svojevrsnom globalnom poveznicom emotivnih stanja.

Dakle, UNESCO obilježavajući ovaj dan želi prikazati kako poezija može obuhvatiti kreativni duh čovjeka, ma gdje se on nalazio i odakle god dolazio.

Svjetski dan poezije također je prilika je da se djeci predstavi poezija u učionicama, da nastavnici predlože teme povezane s poezijom, da zajednički istražuju pjesnike i uče o različitim vrstama poezije.

Pjesnici mogu biti pozvani da čitaju i podijele svoj rad s publikom u školama, na fakultetima, u knjižarama. Nagrade i drugi oblici prepoznavanja uručuju se u čast pjesnicima i njihovom radu. Izložbe i večeri poezije održavaju se da bi se predstavio rad raznih pjesnika na Svjetski dan poezije.

Galerija