FMON potpisao Memorandum o saradnji sa Udruženjem NARKO-NE: Važan korak ka prevenciji ovisnosti

Slika 1_Naslovna.jpg

Datum obavijesti: 07. 03. 2024

U prostorijama Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON) u četvrtak, 07.03.2024. godine, potpisan je Memorandum o saradnji između Ministarstva i Udruženja za prevenciju ovisnosti (NARKO-NE), čime je započela trogodišnja saradnja usmjerena na prevenciju ovisnosti u našim školama, lokalnim zajednicama, ali i unutar porodica. 

Kako bismo efikasno pristupili ovom izazovu, formirat će se Interresorna radna grupa s ciljem kreiranja prvog okvira Strategije borbe protiv ovisnosti. Ova strategija će se oslanjati na Evropski okvir prevencije, čime ćemo naš prostor, koji je itekako izložen rizicima ovisnosti, približiti evropskim standardima. 

Također, prevencija će se temeljiti na naučno utvrđenim činjenicama i metodama, s ciljem postavljanja čvrstih temelja za razumijevanje i suzbijanje ovisnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Osim toga, radit ćemo na razvoju mogućnosti za poslijediplomski i doktorski studij u ovoj oblasti, kako bismo dodatno ojačali stručne kapacitete u borbi protiv ovisnosti. 

Ovo je tek početak našeg zajedničkog puta ka zdravijoj i sigurnijoj budućnosti za sve nas.

Galerija