Ministrica Duraković otvorila Izložbu posvećenu 1. martu - Danu nezavisnosti BiH u OŠ „Zalik“ u Mostaru

Datum obavijesti: 28.02.2024

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković otvorila je u srijedu, 28.02.2024. godine, izložbu posvećenu 1. martu - Danu nezavisnosti BiH, koja je upriličena u OŠ Zalik u Mostaru. Tom prilikom ministrica Duraković zahvalila se svim sudionicima i direktoru Škole na organiziranju ove izložbe u povodu vrlo značajnog datuma za BiH. 

FMON je bio suorganizator, zajedno sa Arhivom FBiH i domaćinom Osnovnom školom “Zalik”, ovog značajnog, kreativnog događaja, koji obnavlja vrijednosti na kojima je Bosna i Hercegovina sazdana. Ovo nije suhoparni historijski čas o danu kada je Bosna i Hercegovina postala suverena, nezavisna i međunarodno priznata država, ovo je prilika da se  učenici, nastavnici i svi zainteresirani upoznaju sa vrijednim dokumentima iz Arhiva FBiH, sa čak dvije stotine novinskih članaka  iz fundusa Arhiva posvećenih ovoj temi, iz Oslobođenja, Borbe, Službenog lista, Politike i Nove Bosne”, kazala je ministrica Duraković. 

U svom obraćanju naglasila je da bez kreativnosti nema pomaka naprijed, te da je potreba za stvaranjem jedna od najdubljih čežnji ljudske duše, te dodala: 

Danas prisustvujemo kreativnom činu koji svjedoči o neprolaznim vrijednostima. Posebno me raduje što mladim ljudima, i na ovaj način, želimo prenijeti poruku da je domovina sinonim za pripadanje, sigurnost, ljubav, za kuću pod čijim krovom ima mjesta za sve nas, bez obzira na različitosti. Moralna obaveza svakog Bosanca i Hercegovca trebala bi biti, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, da njeguje, afirmiše i čuva vrijednosti multikulturalne, multinacionalne, suverene, cjelovite i nezavisne Bosne i Hercegovine.” 

Univerzalne vrijednosti ne umiru, o njima svjedoče i ove dvije stotine novinskih članaka iz fundusa Arhiva koje su danas predstavljene. Te poruke odjekuju jednakom snagom i istinom i nakon 32 godine, a ovo su neke od njih: 

• Samo sila može dijeliti Bosnu;

• Podjelom Bosne i Hercegovine svi su manjina;

• Bosna i Hercegovina bila i ostat će suverena; 

• Građani za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu;  

• Nema odstupanja od cjelovite Bosne i Hercegovine. 

Ministrica Duraković je na kraju poručila svima: “Neka živi naša suverena i nezavisna Bosna i Hercegovina! Hvala ovoj mladosti što ne da da se zaborave istinske vrijednosti!”

 

Galerija