U NUB-u BiH predstavljen časopis Bosniaca

Datum obavijesti: 01.02.2024

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH promoviran je u četvrtak, 01.02.2024. godine, časopis Bosniaca, jedini bosanskohercegovački časopis u oblasti bibliotekarstva indeksiran u međunarodnim naučnim bazama podataka. U ime federalne ministrice obrazovanja i nauke prof. dr. Jasne Duraković, prisutnima se obratio savjetnik za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije prof. dr. Seid Masnica. 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke godinama redovno pruža podršku cjelokupnoj izdavačkoj djelatnosti Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. 

Časopis Bosniaca je samo jedna od stručnih publikacija čija se priprema i objavljivanje finansira od sredstava odobrenih od strane FMON. U protekle tri godine za pripremu i objavljivanje ove publikacije Ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od oko 40.000,00 KM. U istom periodu je FMON Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH dodijelilo sredstva u ukupnom iznosu od 1.376.000,00 KM, za sufinansiranje programa i projekata, kojima se obezbjeđuje kontinuitet rada i održavanje djelatnosti na dostignutom nivou“, naglasio je Masnica. 

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH svojim radom i trudom Uredništva časopisa Bosniaca iz godine u godinu povećava raznolikost i kvalitet radova koji se objavljuju, te se prilagođava standardima i visokim zahtjevima vodećih međunarodnih baza. Kvalitetom i otvaranjem prema široj bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj naučnoj javnosti, predanošću u pružanju najrelevantnijih i najutjecajnijih sadržaja u bibliotekarstvu i informacionim naukama, časopis je uspio da ispuni zahtjeve prestižne baze i postane dio vodeće svjetske citatno-indeksne baze Scopus. 

 

Članci objavljeni u ovom časopisu obuhvataju aktualne trendove u bibliotečkoj i/ili informacijskoj nauci, uključujući otvoreni pristup, analizu utjecaja istraživanja, digitalizaciju i očuvanje, naučnu komunikaciju itd., što njegov sadržaj čini međunarodno relevantnim.

Galerija