Duraković pozdravila sudionike online radionice o razvoju i implementaciji mikrokvalifikacija u BiH

Datum obavijesti: 31.01.2024

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković pozdravila je sudionike online radionice „Razvoj, implementacija i priznavanje mikrokvalifikacija – primjeri dobre prakse“, koja je održana u srijedu, 31.01.2024. godine. 

Zahvalila je svim sudionicima na doprinosu razvoju ove važne teme, s obzirom da se u Evropi i svijetu ubrzano razvijaju kraći oblici mogućnosti za učenje, kao što su mikrokvalifikacije. One omogućuju ciljano stjecanje vještina i kompetencija prilagođeno društvu i tržištu rada koji se brzo mijenjaju, ali ne zamjenjuju tradicionalne kvalifikacije. 

Izuzetno cijenimo svaku pozitivnu inicijativu i projekt usmjeren na stvaranje boljeg okruženja za obrazovanje, kao i reforme koje su u toku u Bosni i Hercegovini. Jedan od glavnih prioriteta odnosi se na kontinuirano unapređenje kvalitete visokog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, uključujući uvođenje koncepta mikrokvalifikacija, kao jednog od alata za podršku pojedincima na njihovim stazama cjeloživotnog učenja. Ovo je prilika za razgovor o daljnjem razvoju i implementaciji mikrokvalifikacija u Bosni i Hercegovini“, istaknula je u pozdravnom govoru ministrica Duraković. 

U tom smislu, navela je Duraković, važno je dijeliti informacije i predstavljati najbolje prakse diljem EU-a te nužno uspostaviti saradnju između obrazovnog sektora, poslodavaca i socijalnih partnera.

 

 

Galerija