Ministrica Duraković razgovarala sa predstavnicima švicarskog „Udruženja BiH diljem svijeta“

Datum obavijesti: 30.01.2024

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković u utorak, 30.01.2024. godine, razgovarala je sa predstavnicima “Udruženja BiH diljem svijeta” iz Švicarske. 

Almir Mešanović, predsjednik Udruženja, sa saradnicima, upoznao je ministricu Duraković o aktivnostima Udruženja i planovima za naredni period, s akcentom na nastavne planove i programe za dopunske škole u dijaspori.  

Članice Udruženja Adela Lihovac, Maida Avdić i Munira Džabija predstavile su način realiziranja 64 sata dopunske nastave za djecu u Švicarskoj, kao i plan izrade udžbenika od prvog do devetog razreda, uz inovativniji i multimedijalni pristup edukcije. Kako je istaknuto na sastanku, razmatra se i ideja online nastave za učenike kako bi se u pohađanje nastave uključio što veći broj djece iz cijele Švicarske, a sve u saradnji sa nastavnicima iz BiH. Također, ministricu Duraković su upoznali i sa organiziranja Ljetnog sedmodnevnog kampa, koji je planiran za juli i august ove godine, u Ustikolini, a koji bi okupio 300 djece. Za djecu iz BiH i dijaspore bit će planiran obilazak turističkih atrakcija BiH, te razne kreativne radionice. 

Ministrica Duraković je pozdravila nastojanja i planove Udruženja te na sastanku predstavila aktivnosti Ministarstva u kontekstu mogućnosti i planova pomoći obrazovanju djece u dijaspori, ali i naglasila da se za sve izmjene nastavnih planova i programa, kao i druge aktivnosti koje je Udruženje predstavilo, trebaju osigurati institucionalne pretpostavke.

Galerija