Feministička čitanka: Pokušaj jačanja razvoja feminističko-kritičkog diskursa u bh. društvu

240119_feministicka_citanka_56685.JPG

Datum obavijesti: 22.01.2024

Promocija knjige „Feministička čitanka“, autorica Damirke Mihaljević i Martine Planinić, održana je u petak navečer, 19.01.2024. godine, u Mostaru, u Galeriji kraljice Katarine. Knjiga je objavljena u okviru izdavačke djelatnosti Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, a na promociji knjige govorila je i ministrica prof.dr. Jasna Duraković.

„Ova promocija ima itekakav značaj u smislu postavljanja pitanja gdje su žene danas, da li je njihova vizibilnost dovoljna, jesu li na rukovodećim pozicijama, u kojoj mjeri sudjeluju u procesu donošenja važnih odluka, što njihove pozicije znače te koliko su žene integriranje u samo društvo javnog i političkog djelovanja“, kazala je ministrica Duraković.

Poručila je i kako će Ministarstvo u budućnosti nastaviti raditi vezano za ovu temu.

Pozivam druge književnice i književnike, autorice i autore, studentice i studente koji proučavaju ovu oblast, da smo tu, da radimo na promociji, njegovanju, zaštiti i afirmaciji prije svega ženskih ljudskih prava, a tako i svih drugih marginaliziranih skupina koje postoje u ovoj zemlji“, rekla je Duraković. 

Ova knjiga nastala je iz nastojanja i želje da se u bh. javnom prostoru aktualiziraju teme koje su vezane za feminizam, za poziciju žene. Vidjeli smo po zadnjim izborima da to baš i ne ide tako dobro, iako je BiH napravila značajan iskorak u smislu institucionalnog nastojanja da se žena u političkoj participaciji dovede u jednaku poziciju kao i muškarci. To je samo, na neki način, refleksija stvarne pozicije žene u društvu“, izjavila je autorica knjige Damirka Mihaljević, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Ona smatra kako se feminizam, i ovdje i u svijetu, shvaća s jednom dozom opreza i straha zbog neznanja.

Koautorica knjige i docentica na Filozofskom fakultetu SUM-a Martina Planinić naglasila je kako je u pisanje „Feministička čitanka“, koje je trajalo dvije godine, uložen ogroman trud, a sve s ciljem jačanja feminističko-kritičkog diskursa u bh. društvu. 

Također, cilj nam je senzibiliziranje čitateljica i čitatelja o ovoj jako važnoj temi. Činjenica je da nisu sve žene ravnopravne u bh. društvu, potrebno je stvoriti pozitivnu klimu kako bi sve žene imale jednak pristup resursima obrazovanja, znanja, moći i ostalih mogućnosti“, naglasila je Planinić.

Dodala je kako je „Feministička čitanka“ prvenstveno namijenjena studenticama i studentima, ali i da se nada da će knjiga naći put do šireg kruga čitatelja.

Pored federalne ministrice i autorica o knjizi je govorila i izvanredna profesorica Filozofskog fakulteta SUM-a Silvana Marić-Tokić te docent Sveučilišta u Dubrovniku Đorđe Obradović.

(FENA, Foto: Tomislav Glamuzina, FMON)

 

Galerija