U Mostaru obilježan Dan nauke/znanosti u Federaciji BiH – 12.decembar/prosinac

1000008109.jpg

U povodu Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH, u Mostaru je u utorak, 12.12.2023. godine, održana ceremonija dodjele priznanja „Prijatelj nauke/znanosti“ te priznanja za studente koji su najviše koristili usluge univerzitetskih bibiloteka u 2023. godini.

Priznanja “Prijatelj nauke/znanosti” dodjeljuju se za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, te širenje spoznaja o značaju nauke i primjene rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u svim oblastima društvenog i privrednog života u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini u cjelini. Prijedloge za dodjelu priznanja utvrđuje Savjet za nauku i Sektor za nauku i tehnologije Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Priznanja „Prijatelj nauke/znanosti“ mogu se dodijeliti naučno-istraživačkoj, istraživačko-razvojnoj i obrazovnoj ustanovi, naučnom i naučno-stručnom društvu, studentskoj organizaciji i asocijaciji, elektronskom i printanom sredstvu javnog informiranja te pojedincu-naučnom radniku, istraživaču, imovatoru, javnom radniku, studentu i učeniku, i to za uspjehe ostvarene u tekućoj godini.

Priznanja "Prijatelj nauke/znanosti" je uručio prof.dr. Seid Masnica, savjetnik ministrice za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije, a dobitnici za 2023. godinu su:

  1. INTERA Tehnološki park, Mostar
  2. Centar za razvoj i promociju inovatorstva, tehnologije i IT tehnologija CRPIT, Sarajevo
  3. Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju – CERIT, Mostar
  4. Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu
  5. Ekonomski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru
  6. Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću
  7. Fondacija „Baština duhovnosti“, Mostar
  8. prof. dr. Tatjani Ljujić Mijatović, Univerzitet u Sarajevu
  9. prof. dr. Monia Avdić, International Burch University u Sarajevu
  10. prof. dr. Halid Makić, Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću
  11. prof. dr. Ekrem Čolakhodžić, Nastavnički fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru
  12. prof. dr. Nermin Suljanović, Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli
  13. prof. dr. Almir Badnjević, Naučnoistraživački institut Verlab, Sarajevo
  14. mr. sc. Denis Spahić, voditelj R&D odjela Kristal d.o.o. Vitez
  15. Učesnici projekta SUCCESS sa Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli (Eldar Pirić, Amer Mukić, Amar Bajić, Adnan Selimović, Erna Husić, Irma Hasić, Lejla Avdić, Nejra Alić, Denis Hidanović, Mirza Umihanić)

Na prijedlog univerzitetskih biblioteka, izabrani su dobitnici priznanja - studenti koji su najviše koristili usluge univerzitetskih bibiloteka u 2023. godini:

  1. Muhamed Ali Mešić, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine
  2. Ema Selimović, Univerzitet u Sarajevu
  3. Zorana Gavran, Univerzitet u Tuzli
  4. Hana Omerika, Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru
  5. Petar Krvavac, Sveučilište u Mostaru
  6. Emina Rušidović, Univerzitet u Zenici
  7. Sumeja Fazlija, Univerzitet u Bihać

Ovom prilikom Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju - CERIT Mostar uručio je Ministarstvu - ministrici prof.dr. Jasni Duraković, savjetniku prof.dr. Seidu Masnicu, te službenicima u Sektoru za nauku i tehnologije i pomoćniku ministrice za visoko obrazovanje - plakete za izuzetan doprinos i nesebičnu pomoć, podršku i razumijevanje koji će pomoći nastavku rada i razvoju CERIT-a. 

Nakon ove svečanosti, delegacija Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u Parku nobelovaca u Mostaru, položila je cvijeće kod biste nobelovca Vladimira Preloga, kao svečani čin iskazivanja pijeteta prema ovom velikom istraživaču i neumornom borcu za afirmaciju i dignitet nauke.

Inače, Dan nauke/znanosti u Federaciji BiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koju je prihvatila Vlada FBiH, te se od tada obilježava svakog 12. decembra/prosinca, s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti.

Ovaj Dan obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bosanskohercegovačkom naučniku. Cijeneći ukupni naučni angažman ovog velikog istraživača, te činjenicu da nismo imali dan na koji bi se simbolično obilježavao doprinos bh. naučnika uopće, Ministarstvo je pokrenulo inicijativu da se 12. decembar/prosinac proglasi Danom nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine, što je Federalna vlada i prihvatila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerija