Otvoriti dijalog i izgradi mostove između poslodavaca, obrazovnog sistema i tržišta rada

Datum obavijesti: 05.12.2023

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković sudjelovala je na Konferenciji posvećenoj komunikaciji između poslodavaca, obrazovanja i tržišta rada, koja je održana u Sarajevu, u organizaciji Udruženja poslodavaca u FBiH. 

Ovaj značajni skup imao je za cilj da otvori dijalog i izgradi mostove između tri ključna stuba našeg društva: poslodavaca, obrazovnog sistema i tržišta rada, a, kako je naglasila u svom obraćanju ministrica Duraković, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u tom procesu jeste i bit će aktivan partner. 

Današnji svijet poslovanja se brzo mijenja, a sa njim i potrebe tržišta rada. Preduzeća se susreću s potrebom za vještinama koje nisu uvijek dostupne ili prepoznatljive u trenutnom obrazovnom sistemu. S druge strane, obrazovne institucije traže načine za bolje razumijevanje i predviđanje budućih potreba poslodavaca kako bi prilagodile svoje kurikulume i nastavne metode. Ovo je proces koji zahtjeva neprekidnu komunikaciju, razumijevanje i adaptaciju sa obje strane“, navela je ministrica Duraković u svom obraćanju. 

Pozvala je poslodavce, kao ključne aktere u ovom procesu i one koji imaju jedinstven uvid u vještine i znanja koja su potrebna na tržištu, da podijele svoja iskustva i predlože promjene te direktno utiču na kreiranje obrazovnih programa koji će odgovoriti na stvarne potrebe preduzeća i našeg ekonomskog okruženja. 

„Budite otvoreni i predlažite i nama u Ministarstvu pravce kojima se trebamo kretati i nedostatke u obrazovanju radnika koje ste uočili. Mi želimo i hoćemo pomoći izgradnji obrazovanje za budućnost”, istaknula je ministrica Duraković. 

Prema njezinim riječima, obrazovanje nije samo temelj za razvoj pojedinca, već i temeljni kamen za napredak i inovaciju u našem društvu. 

Zato moramo osigurati da ono odražava trenutne i anticipira buduće potrebe našeg tržišta. Stoga je ključno da obrazovne institucije i poslodavci rade zajedno kako bi osigurali da su diplomci spremni za izazove koji ih čekaju“, ustvrdila je federalna ministrica obrazovanja i nauke te dodala da je i ovaj skup prilika da se otvoreno razgovara o svim ovim pitanjima, podijele primjere najboljih praksi, razmotre prepreke i kako ih prevazići, te da se zajedno oblikuju strategije koje će voditi ka održivom i uspješnom razvoju našeg tržišta.

Galerija