Skoro 100 hiljada KM za najbolje studentice i studente u FBiH

Datum obavijesti: 01.12.2023

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove će godine nagraditi najbolje studentice i studente u Federaciji Bosne i Hercegovine, a za jednokratne novčane podrške najboljim studentima osigurano je skoro 100 hiljada maraka. 

Za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2022/2023. godini bit će nagrađena 74 studenta, koja su nominirali fakulteti u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH: Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilište u Mostaru. 

Prema kriterijima koje je utvrdilo i objavilo Ministarstvo, riječ je o najboljim studentima završne godine I. ciklusa studija, odnosno integriranih studija, koji su imali najbolji prosjek ocjena, od 10 ili blizu 10, odnosno 5 ili blizu 5, u prošloj akademskoj godini. 

Također, u okviru finansiranja osnovnog i proširenog studentskog standarda, Ministarstvo će, kao i ranijih godina, podržati i studente s invaliditetom te studente romske nacionalnosti. Pored toga, kontinuirano se subvencionira smještaj i ishrana za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijena kantona: Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10 te Republike Srpske. 

S ciljem poboljšanja proširenog studentskog standarda ove godine podržane su i studentske organizacije visokoškolskih javnih ustanova u FBiH u realizaciji domaćih i međunarodnih studentskih projekata, te studentskih razmjena i praksi, ali i javne visokoškolske ustanove u Federaciji BiH s projektima od značaja za implementaciju Bolonjskog procesa.

Ova podrška reformi visokog obrazovanja u Federaciji BiH je namijenjena za projekte osiguranja kvalitete studijskih programa na I. i II. ciklusu studija, te za projekte povezivanja s potrebama tržišta rada za studijske programe I. i II. ciklusa studija.