Ministrica Prof. dr. Jasna Duraković posjetila univerzitete i visoke škole u Austriji

ministrica posjeta austriji (28).jpg

Ministrica Prof. dr. Jasna Duraković posjetila je univerzitete i visoke škole u Austriji. Ova naučna posjeta ima za cilj jačanje saradnje u oblasti obrazovanja i nauke između FBiH i Austrije.
Već više od 150 godina, Austrija kontinuirano ulaže u obrazovni sistem Bosne i Hercegovine. Hiljade mladih iz naše zemlje trenutno studiraju u Austriji, oni su od velikog značaja za obrazovne politike Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Austrija samo u ovoj godini finansira 122 nastavnika koji našu djecu uče maternji jezik.

Tokom posjete Austriji, ministrica Prof. dr. Duraković sastala se sa upravom Pedagoške visoke škole u Beču, tom prilikom je sa Prof. mag. dr. Christianom Aspalter i Prof. mag. dr. Painer Hawlik, razgovarano o unapređenju saradnje između visokoškolskih ustanova dvije zemlje, te stvaranju mogućnosti za zajedničke naučno -istraživačke projekte.
Saradnja sa austrijskim univerzitetima ima za cilj sticanje partnerskih uslova, u smislu olakšanog pristupa apliciranju bosanskohercegovačkih visokoškolskih ustanova na evropske fondove. Ovo će omogućiti lakši pristup i prohodnost studentima iz Bosne i Hercegovine u evropskom obrazovnom kontekstu.
Razgovori su vođeni i o stvaranju sinergija između bosanskohercegovačkih i austrijskih visokoškolskih ustanova. Cilj je pronaći partnere i stvoriti uslove za efektivniju saradnju u naučno-istraživačkim procesima, jačajući time međunarodni obrazovni profil Bosne i Hercegovine.


Ministrica Prof. dr. Duraković posjetila je i Univerzitet u Beču, najstariji univerzitet u Zapadnoj Evropi. Ovaj posjet simbolizira važnost dugotrajne saradnje u obrazovanju između Bosne i Hercegovine i Austrije.
Jedan od ključnih ciljeva ove posjete je animiranje bosanskohercegovačkih studenata koji studiraju u Austriji da provedu dio svog studija u domovini, u sklopu programa razmjene. Ovo je dio šire strategije koja ima za cilj poticanje povratka mladih u BiH nakon završetka visokoškolskog obrazovanja.


Tokom posjete, ministrica Prof. dr. Jasna Duraković sastala se sa Direktorom International Office Univerziteta u Beču, gospodinom Franzom Michalke, i Prof. Dr. Hannesom Schweigerom. Razgovarano je o mogućnostima jačanja međunarodne suradnje u obrazovanju i naučno-istraživačkim projektima.


Delegacija FMON-a prisustvovala je i naučnom skupu na Univerzitetu u Gracu. Na skupu se intenzivno raspravljalo o strategijama modernizacije visokoškolskih kurikuluma, s posebnim naglaskom na njihovu harmonizaciju u skladu s evropskim standardima. Cilj ovih razgovora bio je istražiti načine kako unaprijediti i standardizirati obrazovne programe, čime bi se olakšala mobilnost studenata i osigurala veća kompatibilnost visokoškolskih kvalifikacija unutar Evrope.

Vrijeme u Beču iskorišteno je i za posjetu jedne osnovne i jedne srednje škole koje rade integrisano u Pedagoškoj visokoj školi u Beču, kao osnova za pedagošku praksu nastavničkih smijerova. Tom prilikom razgovarano je o uključenju Montesori koncepta u nacionalni plan i program. Direktori ove dvije škole, gospođa Sabine Jakl i gospodin Matthias Bischoff, upoznali su ministricu o primjerima dobre prakse, a Prof. dr. Brigitte Sorger prezentirala je i pokazala ministrici inovativne elemente i programe koje ova visokoškolska ustanova stavlja na raspolaganje studentima nastavničkih smjerova.

Galerija