Ministrica Duraković na promociji knjige “Bosanskohercegovački govori krajem XIX. stoljeća” akademika Senahida Halilovića

Datum obavijesti: 22.11.2023

U Sarajevu je u srijedu, 22.11.2023. godine, upriličena promocija knjige “Bosanskohercegovački govori krajem XIX stoljeća” akademika Senahida Halilovića, a prisutnima se ovim povodom obratila federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković. 

Ministrica Duraković naglasila je da je knjiga akademika Senahida Halilovića od velikog značaja, a koju je završio mjesec dana prije nego nas je napustio, predavši je uredništvu Slavističkog komiteta.  

Ovom prilikom čestitam i zahvaljujem uredniku knjige prof. dr. Mehmedu Kardašu, te saradnicama Slavističkog komiteta koji su obavili posljednje pripreme te je knjiga, evo, ugledala svjetlo dana u oktobru ove godine. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je, u saradnji sa Slavističkim komitetom Sarajevo, realiziralo suizdavački projekat štampanja naučne monografije akademika prof. dr. Senahida Halilovića. Knjiga je od izuzetnog značaja za bosanskohercegovačku nauku o jeziku i rezultat je višegodišnjeg istraživačkog rada akademika Halilovića na izvornoj arhivskoj građi iz XIX. stoljeća koja se čuva u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Riječ je veoma obimnoj jezičkoj anketi i istraživanju koje je provedeno na 226 punktova širom zemlje. Akademik Halilović je obavio sistematsko istraživanje građe i detaljno je analizirao i obradio sa stanovišta lingvistike i historije jezika. Uvažavajući značaj ovog naučnog djela i potrebu da se ono prezentira naučnoj zajednici, Slavistički komitet BiH, čiji je akademik Halilović bio dugogodišnji predsjednik i član, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je odlučilo da finansijski podrži ovaj izdavački projekat”, podsjetila je ministrica Duraković. 

Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke dodijeljeno je i priznanje za finansijsku podršku za štampanje ovog značajnog lingvističkog djela, a koje je ovom prilikom uručeno ministrici Duraković.

Još jednom naglašavam veliku zahvalnost uredniku knjige i saradnicima na požrtvovanosti u objavi djela koje je od izuzetno velike važnosti za bosanskohercegovačku dijalektologiju, lingvistiku, ali i za cjelokupnu društvenu i kulturnu zajednicu, prvenstveno zbog činjenice da nikada ne smijemo zaboraviti naša značajna imena književnosti, o čemu su govorili kolege profesora Halilovića.  Napominjem da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke uvijek dati podršku ovakvim i sličnim projektima od iznimnog značaja za bosanskohercegovačku književnost i lingvistiku,” naglasila je ministrica prof.dr. Jasna Duraković.

 

Galerija