Međunarodni dan studenata – 17.novembar/studeni

Datum obavijesti: 17.11.2023

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti čestita Međunarodni dan studenata, koji se obilježava kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo te u sjećanje na tragična događanja u Češkoj tokom Drugog svjetskog rata.

Našim studentima želimo neometan i uspješan profesionalni kao i lični razvoj i napredak, te ih i ovom prilikom pozivamo  na partnerstvo i saradnju u provođenju svih promjena i reformskih procesa u oblasti visokog obrazovanja i poboljšanja studentskog standarda, te unapređenja uslova rada na visokoškolskim ustanovama.

Inače, Međunarodni dan studenata obilježava se u sjećanje na 17.11.1939. godine, kada su nacisti upali na Sveučilište u Pragu, nakon studentskih demonstracija, te bez suđenja pogubili 9 studenata i profesora, a njih 1200 poslali u koncentracijske logore. Zatvorili su sva češka sveučilišta i fakultete.

Ovaj međunarodni praznik studenata prvi put je obilježavan 1941. godine u Londonu od strane Međunarodnog studentskog vijeća, te se od tada svake godine održava po cijelom svijetu.

Međunarodni dan studenata se danas proslavlja i u gotovo svim europskim gradovima i na većini europskih univerziteta.

 

Galerija