Održan drugi sastanak Savjetodavnog odbora projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve”

Drugi sastanak Savjetodavnog odbora, u okviru treće faze Horizontal Facility projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“, održan je u Strazburu, 9. novembra 2023. godine pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i Evropske unije.

Savjetodavni odbor ovog projekta u Bosni i Hercegovini čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH; Ministarstva prosvjete i kulture RS; Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke; Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona; Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Posavskog kantona; Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona; Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona; Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona; Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona; Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanskog kantona; Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zapadnohercegovačkog kantona; Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo; Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Kantona 10 i Odjela za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta. 

Sastanak su otvorile Sarah Keating, šefica Divizije za formalno i neformalno obrazovanje u Odjelu za obrazovanje Vijeća Evrope i Lejla Divović, stručna savjetnica za evropske integracije u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine. 

Predstavljene su aktivnosti, koje su realizirane u prvih šest mjeseci u saradnji sa nadležnim obrazovnim vlastima i odgojno-obrazovnim ustanovama. U avgustu i oktobru 2023. godine, organizirana je obuka u školama koje su preuzele ulogu resursnih centara za promociju demokratske kulture. Na prvoj radionici je učestvovalo 28 članova/ica školskih uprava i šest predstavnika/ca relevantnih pedagoških institucija, koji imali su detaljnu obuku o Referentnom okviru kompetencija za demokratsku kulturu, a druga radionica je okupila 66 nastavnika/ca iz devet pilot škola koji su razgovarali o izazovima u školskom okruženju i načinu na koji Referentni okvir kompetencija za demokratsku kulturu može doprinijeti poboljšanju demokratske kulture u školama. Krajem avgusta 2023. godine, organizirana je ljetna škola za učenike/ice iz devet pilot škola. 71 učenik/ica imali su priliku da prošire svoja znanja o demokratskoj kulturi i dalje razviju svoje kompetencije o kritičkom mišljenju, liderstvu u školskim klubovima za kritičko mišljenje i vrijednosti i razumijevanju značaja vrijednosti zasnovanih na kompetencijama za demokratsku kulturu. 

Predstavljene su nove aktivnosti, koje će također biti usmjerene na razvoj demokratske kulture u školama: definisanje ključnih kompetencija za demokratsku kulturu na nivou škola, mentorske posjete; drugi ciklus obuke za nastavnike/ice; drugi ciklus obuke za upravu škole i pedagoške institucije; izrada razvojnog plana resursnih centara; treći ciklus obuke za nastavnike/ice i izrada akcionih planova u resursnim centrima. 

Dan uoči sastanka, 8. novembra 2023. godine, članovi Savjetodavnog odbora su prisustvovali završnoj sjednici Svjetskog foruma za demokratiju u Evropskom parlamentu, nakon čega su posjetili Stalno predstavništvo Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope i obavili razgovor sa novoizabranim ambasadorom Harisom Bašićem, koji je istakao neupitnu posvećenost Bosne i Hercegovine vrijednostima i standardima Vijeća Evrope.

Galerija