Predstavljen Zbornik radova Aktualizacija i popularizacija znanosti kroz medije

Datum obavijesti: 15.11.2023

Zbornik radova s međunarodne znanstvene/naučne konferencije Aktualizacija i popularizacija znanosti kroz medije predstavljen je u srijedu, 15.11.2023. godine, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Međunarodna znanstvena/naučna konferencija pod nazivom Aktualizacija i popularizacija znanosti kroz medije održana je u studenom/novembru prošle godine, u  organizaciji Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Federalnoga ministarstva obrazovanja i znanosti/nauke te Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Osijek.

Na predstavljanju Zbornika sa ovoga skupa, prisutne su pozdravili: savjetnik federalne ministrice obrazovanja i nauke prof.dr. Seid Masnica te prodekanica za nastavu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr.sc. Senka Marinčić.

Zbornik su predstavili: prof.dr.sc. Ivana Sivrić, glavna urednica Zbornika i prof.dr.sc. Mate Buntić, izvršni urednik Zbornika te prof.dr.sc. Damir Kukić.

Ciljevi Međunarodne znanstvene/naučne konferencije pod nazivom Aktualizacija i popularizacija znanosti kroz medije bili su predstaviti široj i znanstvenoj javnosti kvalitetna znanstvena i stručna izlaganja te ponuditi potpuniji osvrt na brojna pitanja koja se tiču zastupljenosti znanstvenih tema u medijskome prostoru. Naglašena je važnost medija kao pokretača popularizacije i aktualizacije znanosti.

Na Konferenciji je sudjelovalo 25 znanstvenika i stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Izložene su brojne teme i predstavljena su istraživanja radi popularizacije i aktualizacije znanosti kroz medije kao pogodnu alatu u aktualizaciji i popularizaciji znanosti i znanstvenoj komunikaciji. Izloženo je 16 radova od kojih je za ovaj Zbornik prispjelo 11 radova.

Pronalaženjem aktualnih i znanstvenih tema javnost može otkriti svijet u kojemu znanstvenici rade i postižu bitne rezultate na domaćoj, a često i na svjetskoj razini. Također, nove znanstvene spoznaje i istraživanja mogu biti inspiracija budućim znanstvenicima te mogu skrenuti pažnju i na pravce u kojima se domaća znanost razvija u kontekstu novih spoznaja i tehnologija.

Jedna je od zadaća medija širenje spoznaja, znanja, kompetencija, vještina i ideja, koje tako postaju dostupne i korisne široj javnosti. Za pravilno snalaženje u medijima potrebno je jačati informacijsku, medijsku i digitalnu pismenost radi uspješnije znanstvene komunikacije i popularizacije znanosti u medijima.

Galerija