Svjetski dan nauke za mir i razvoj – 10.novembar/studeni

Datum obavijesti: 10.11.2023

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti čestita sveukupnoj akademskoj i naučnoj zajednici Svjetski dan nauke, koji se obilježava svake godine 10. novembra/studenog, i to od 2001. godine kada ga je utemeljio UNESCO. Puno ime ove međunarodne manifestacije je Svjetski dan nauke za mir i razvoj (The World Science Day for Peace and Development), a posvećen je promicanju nauke i isticanju njenih pozitivnih učinaka na čovječanstvo. 

Inače, ciljevi Svjetskog dana nauke za mir i razvoj su osnažiti svijest javnosti o ulozi nauke u promociji mira i održivog razvoja, podržati  nacionalnu i međunarodnu solidarnost u širenju rezultata naučnih istraživanja te usmjeriti pažnju izazovima s kojima se suočava nauka. Jedan od ciljeva Svjetskog dana nauke je, dakle, istaknuti i ojačati sponu između nauke i društva. Time se nastoji obratiti pažnja naučnika i istraživača da svojim izumima i dostignućima nastoje olakšati, obogatiti i poboljšati ljudski život. 

Svjetski dan nauke prilika je da se ponovi i istakne opredjeljenost Ministarstva da kontinuirano podržava razvoj nauke te naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH. Ministarstvo će i dalje aktivno sudjelovati i davati svoj doprinos unaprijeđenju i reformi istraživačko-razvojnog sektora, svjesno činjenice da kvalitetnim istraživanjem i razvojem nauke težimo ukupnom progresu i afirmiranju Bosne i Hercegovine. 

Podsjetimo i da se 12.decembra/prosinca obilježava Dan nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Galerija