Svečano obilježen Svjetski dan romskog jezika

Datum obavijesti: 09.11.2023

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla, u saradnji sa Ženskom romskom mrežom „Uspjeh“ u BiH, danas je, u Sarajevu, svečano obilježilo Svjetski dan romskog jezika. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti ukazuje na važnost ovakvih događaja te i ovom prilikom čestita Svjetski dan romskog jezika, ističući značaj očuvanja i populariziranja romskog jezika, kao važnog elementa kulturnog i nacionalnog identiteta te obrazovanja Roma. 

S ciljem pružanja podrške učenicima i studentima romske nacionalnosti, Ministarstvo je u proteklom periodu izdvojilo značajna finansijska sredstva za realiziranje različitih programa kojima se podržava obrazovanje djece romske nacionalnosti i drugih nacionalnih manjina. Tako su za odličan uspjeh nagrađivani učenici romske nacionalnosti osnovnih i srednjih škola, a finansijski se podržavaju i redovni studenti romske nacionalnosti koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH. U proteklom periodu, između ostalog, realizirali smo i podršku projektima angažiranja Rom medijatora kako bi se povećao broj djece romske nacionalnosti koja upisuju, redovno pohađaju i uspješno završavaju osnovno obrazovanje. 

Ministarstvo je finansiralo i izdavanje knjige „Rodni identiteti u književnosti romskih autorica na prostorima bivše Jugoslavije“, autorice Hedine Tahirović-Sijerčić, a u izdanju Ministarstva, izašao je i prvi  „Bosansko-romski i romsko-bosanski rječnik“ ove istaknute romske književnice. 

Inače, 2015. godine, Opća skupština UNESCO-a službeno je proglasila 5.novembra/studenog kao Svjetski dan romskog jezika. Standardizacijom romskog jezika direktno se utječe na kvalitet obrazovanja Roma na njihovom maternjem jeziku, ali i na ostvarivanje prava romske nacionalne manjine na služenje vlastitim jezikom ne samo u obrazovanju, nego i u svim vidovima komunikacije i očuvanja nacionalnog identiteta.