Ministrica Dilberović primila rektora IUS-a

Datum obavijesti: 09/10/2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke  dr.sc. Elvira Dilberović primila je rektora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), prof. dr. Yücela Oğurlua. Sastanku su, također, prisustvovali i zamjenik rektora, doc. dr. Muhamed Ali, generalni sekretar IUS-a, Emir Hadžikadunić te dr. Dijana Gupta, profesorica na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru i predsjednica Atlanskog vijeća BiH.

Tokom uzvratnog sastanka razgovarano je o svim aktuelnim pitanjima u oblasti obrazovanja i nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na visoko obrazovanje te prioritetne aktivnosti s ciljem stvaranja neophodnih pretpostavki za snažniji i kvalitetniji razvoj ove važne oblasti. Bilo je riječi i o predstojećoj Međunarodnoj konferenciji o edukaciji, kulturi i identitetu o temi: „Novi trendovi i izazovi u Evropi danas“, koja će, u organizaciji Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, biti održana 15-16.10.2015. godine, na ovom Univerzitetu.

Federalnoj ministrici obrazovanja i nauke uručen je i poziv organizatora da svečano otvori ovaj skup te obrati se profesorima i mladim istraživačima koji će prezentirati svojih 135 naučno-istraživačkih radova.

Ministrica Dilberović i ovom je prilikom ponovila opredijeljenost Ministarstva da kontinuirano podržava razvoj nauke te naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, s ciljem stvaranja preduslova za brže uključivanje Bosne i Hercegovine u krug zemalja regiona i Evropske unije.

Galerija