Susret mladih istraživača iz oblasti prirodnih, tehničkih i matematičkih nauka (STEM)

Datum obavijesti: 06.11.2023

Odjeljenje tehničkih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH, uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u petak i subotu, 03. i 04.11.2023. godine, organiziralo je Susret mladih istraživača iz oblasti prirodnih, tehničkih i matematičkih nauka (STEM).

Osnovni cilj skupa je formiranje platforme za razmjenu mišljenja o istraživanjima koja realizuju mladi istraživači, stanju i uslovima obrazovanja studenata III. ciklusa studija, procjena mogućnosti saradnje, uspostavljanje uslova koji će omogućiti postizanje značajnih naučnih rezultata i ubrzanje istraživačkih procesa na visokoškolskim ustanovama i istraživačkim institucijama u Bosni i Hercegovini. Poseban aspekt ovog skupa je uspostavljanje kontakata s mladim istraživačima porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji djeluju u ovim oblastima na univerzitetima i istraživačkim institucijama u svijetu.

Skup je bio prvenstveno namijenjen studentima doktorskih studija u STEM oblastima i mladim istraživačima koji su doktorirali u posljednjih pet godina, ali i svim zainteresiranim istraživačima, članovima akademske i naučne zajednice u Bosni i Hercegovini te predstavnicima bh. privrede.

U ime Ministarstva, skupu su prisustvovali: Vahida Krekić i Toni Čuljak, iz Sektora za nauku i tehnologije.

Drugog dana skupa, Naučni odbor dodijelio je novčane nagrade za najbolju prezentaciju istraživanja, a dobitnici su:

Nermin Čović, Elektrotehnički fakultet UNSA

Mahir Hafizović, Internacionalni univerzitet u Sarajevu, Fakultet prirodnih i tehničkih nauka (studijski program Mašinstvo)

Samir Suljević, Univerzitet u Sarajevu - Građevinski fakultet // Joint PhD program sa: Univerzitet tehnologije u Compiegne-u (UTC), Francuska

Dragana Šnjegota, Univerzitet u Banja Luci, Prirodno-matematički fakultet

Franjo Šarčević, Prirodno-matematički fakultet UNSA

Faris Trešnjo, Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Mašinski fakultet, Politehnika

Galerija