FMON osigrao 200 hiljada KM za aktivnosti inkluzivnog obrazovanja i usavršavanja u Ustanovi Pazarić

Datum obavijesti: 03.11.2023

Ugovor o stvaranju neophodnih uslova u svrhu uključivanja djece i mladih u redovne ili prilagođene obrazovne programe pri odgojno-obrazovnim ustanovama potpisan je u petak, 03.11.2023. godine, u Mostaru, između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ustanove za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje Pazarić. 

Ministrica prof.dr. Jasna Duraković i direktor Ustanove mr.sc. Samir Suljagić potpisali su ovaj Ugovor kojim je osigurano 200 hiljada KM za aktivnosti inkluzivnog obrazovanja i usavršavanja s ciljem direktnog unapređenja kvalitete života i usluga koja se pružaju štićenicima Ustanove. 

Na ovaj način je osigurana sistemska podrška, zahvaljujući kojoj će djeca i mladi s poteškoćama u razvoju, a u skladu s njihovim mogućnostima, biti uključena u redovne ili prilagođene obrazovne programe pri odgojno-obrazovnim ustanovama, ili će biti osposobljeni da budu funkcionalni, u skladu sa njihovim  najboljim interesom. Sredstva će biti korištena i za modernizaciju i opremanje radionica, a ovakvim ulaganjem u nove tehnike i materijale stvaramo okruženje koje je bolje prilagođeno njihovim potrebama i koje će olakšati sticanje praktičnih vještina”, kazala je ministrica Duraković. 

Dodala je da, prvi put u Federaciji BiH, u skladu sa Zakonom o ustanovama socijalne zaštite FBiH, ove  aktivnosti odgoja i obrazovanja u Ustanovi za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje Pazarić finansira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. 

Jedan od ključnih ciljeva naše politike je stvaranje inkluzivnog društva, u kojem svako ima priliku da se razvija i učestvuje u svim aspektima društvenog života. Ovo ulaganje je odraz naše posvećenosti da pružimo podršku svim segmentima naše zajednice. Kroz ove i buduće projekte, naša obaveza je da gradimo društvo jednakih mogućnosti kako bi svi građani ostvarili ista prava i šanse za obrazovanje, rad i kvalitetan život”, istaknula je ministrica Duraković, dodavši da je ovaj finansijski doprinos korak ka osiguranju da se te vrijednosti neprestano afirmišu i promovišu. 

Direktor mr.sc. Samir Suljagić zahvalio se Ministarstvu na značajnoj podršci  i  velikom zalaganju u provođenju aktivnosti kojim će djeca iz Ustanove u Pazariću dobiti najbolje uslove za osiguravanje adekvatnog odgoja i obrazovanja.

Iz dodijeljenih sredstava Ustanova će provoditi obrazovanje djece u redovnim osnovnim školama po prilagođenom planu i programu, obrazovanje djece u specijaliziranim obrazovnim ustanovama za djecu s teškoćama u razvoju (osnovna i srednja škola) te osposobljavanje djece i omladine u Ustanovi od strane defektologa, odgajatelja i okupacionih terapeuta.

Galerija