Ministrica Duraković uručila recentna izdanja naučne i stručne literature javnim univerzitetskim bibliotekama u FBiH

Datum obavijesti: 31.10.2023

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković uručila je danas, 31.10.2023. godine, svim univerzitetskim bibliotekama na području Federacije BiH komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature, u okviru kontinuiranog projekta Ministarstva kojim se želi dodatno poboljšati bibliotečki fond svih javnih visokoškolskih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo je, u okviru različitih programa podrške, u oblasti bibliotečke djelatnosti u FBiH od 2007. godine do danas uložilo više od 5,5 miliona KM“, podsjetila je ministrica Duraković te dodala kako je ovom prilikom dodijeljeno 67 naslova, odnosno 514 primjeraka knjiga, dok je od 2012. godine do danas dodijeljeno ukupno 7.880 naslova, odnosno 27.834 primjeraka knjiga.

Ministrica Duraković smatra i da bi više napora trebalo uložiti u digitalizaciju bibliotečke građe.

U tom smislu, u junu ove godine, napomenula je, potpisan je redovni godišnji Ugovor o implementaciji, održavanju i ažuriranju sistema "Current Research Information System e-CRIS“ u vrijednosti od 21.000 KM. Ugovor je potpisan na osnovu Programa utroška sredstava Ministarstva za ovu godinu.

Rukovoditeljica Univerzitetske biblioteke "Džemal Bijedić“ u Mostaru Edita Mulaosmanović je kazala da su naslovi knjiga izuzetno vrijedni i skupi te izrazila zadovoljstvo što će takvi naslovi naći mjesta u univerzitetskoj biblioteci, a najviše će obradovati korisnike koji će u njima tražiti potrebno znanje.

Inače, svečanost dodjele naučnih, visokoškolskih i stručnih izdanja javnim univerzitetskim bibliotekama u FBiH upriličena je povodom manifestacije obilježavanja 78 godina od osnivanja NUB-a BiH.

(Foto: Fena/Harun Muminović)

Galerija