Č E S T I T K A u povodu prestižnog priznanja mladoj bh. naučnici Emini Dervišević

Datum obavijesti: 22.05.2023

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ministrica prof.dr. Jasna Duraković čestitaju briljantnoj mladoj bh. naučnici Emini Dervišević na još jednom prestižnom priznanju koje će donijeti u Bosnu i Hercegovinu – Evropsku nagradu u medicini 2023. (European Award in Medicine 2023.), kao i Univerzitetu u Sarajevu, odnosno Medicinskom fakultetu – Katedri za sudsku medicinu, gdje je ova doktorica medicinskih nauka zaposlena.

Ova dobra vijest za bh. nauku i naše mlade naučnike stigla je iz Komisije za priznanja Evropske unije i Organizacione jedinice za istraživački razvoj i naučna dostignuća, a nakon što je prošle godine dobila i laskavo međunarodno priznanje Mlade naučnice za 2022. godinu (Young achiever Award), koju joj je u konkurenciji od 500 aplikanata iz cijelog svijeta dodijelio Međunarodni istraživački i razvojni centar za publikacije (International Research and Development Center for Publication-IRDCP).

Čestitamo ne samo što predstavljate uspješnu bh. naučnicu nego dajete primjer koliko je koristan kontinuiran rad i trud u ostvarivanju naučnih rezultata. Svaki naučni projekat zahtijeva intenzivan i mukotrpan rad tokom više godine i zato nemojte gubiti volju i samopouzdanje i ostanite uvijek naučno znatiželjni“, navodi se u čestitki.

Također, ponosni smo što je dr.sc. Dervišević ovogodišnji kandidat za dodjelu Federalne nagrade za nauku, odnosno Godišnje nagrade za popularizaciju i promociju nauke, koja se dodjeljuje za doprinos u širenju naučnih spoznaja i rezultata istraživačkog rada kroz njihovo publikovanje, prezentiranje i promoviranje na domaćem i međunarodnom planu.