FMON od ove godine dodjeljuje i priznanja Prijatelj nauke

Datum obavijesti: 16.11.2022

Savjet za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti predložite će 12 kandidata za dodjelu priznanja, u pravilu po 6 organizacija i pojedinaca, a Sektor za nauku i tehnologije Ministarstva 3 kandidata. 

Inače, prema Odluci o uspostavi, proceduri i kriterijima dodjele, priznanja Prijatelj nauke mogu se dodijeliti naučno-istraživačkoj, istraživačko-razvojnoj i obrazovnoj ustanovi, naučnom i naučno-stručnom društvu, studentskoj organizaciji i asocijaciji, elektronskom i printanom sredstvu javnog informiranja te pojedincu-naučnom radniku, istraživaču, imovatoru, javnom radniku, studentu i učeniku, i to za uspjehe ostvarene u tekućoj godini. 

Ministarstvo će do kraja mjeseca sačiniti i konačni prijedlog svih dobitnika ovih priznanja, dok Odluku o dodjeli federalnih nagrada za nauku donosi Vlada Federacije BiH, i to u četiri kategorije: Nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za nauku, Godišnja nagrada za mlade istraživače i Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke. Riječ je o najvišim priznanjima za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine, a ove nagrade se sastoje od Povelje i novčanog iznosa, kako je i utvrđeno Odlukom“, napominje mr.sc. Jasmin Branković, pomoćnik ministra za nauku i tehnologije. 

Podsjeća da će federalne nagrade za nauku biti dodijeljene na svečanoj sjednici Savjeta za nauku, također u prigodi obilježavanja Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH, kada će cjelokupnoj javnosti biti predstavljeni laureati federalnih nagrada za nauku, a od ove godine, po prvi put, i dobitnici priznanja Prijatelj nauke.