Svečano otvoren Srednjoškolski centar u Travniku

Datum obavijesti: 30.09.2022

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti: pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nadija Bandić i sekretar Ministarstva Alden Kajtaz. 

Inače, završetkom ovog veoma značajnog projekta, nova škola otvorila je vrata za oko 1.200 učenika. 

Kako je naglašeno na svečanosti, ovo je sada jedna od najljepših i najsavremenije opremljenih škola u BiH. Poseban značaj okončanja ovog, prema mnogima, generacijskog projekta leži u činjenici da je nekadašnji Dom za ljudska prava naložio da se do 2006. godine državne srednje škole premjeste iz zgrade Nadbiskupske gimnazije u Travniku. Preduslov je bila izgradnja novog srednjoškolskog centra, podsjetio je premijer Novalić. 

- Ukupno je Vlada Federacije za gradnju ovog veleljepnog objekta izdvojila 11,2 miliona KM. U pomoć smo pozvali i Vladu Srednjobosanskog kantona zato što je školstvo i ustavna nadležnost kantona. Vlada Federacije će nastaviti pružati podršku ovom, kao i svim drugim projektima u kantonima. Sigurno je da ćemo učestvovati i u sufinansiranju sportske dvorane ove škole - rekao je premijer Novalić. 

Inače, od ukupnih 11,2 miliona KM, aktuelna Vlada FBiH je osigurala 6,2 miliona KM, potrebnih da se završi gradnja kompletnog objekta, čime je za izgradnju ove obrazovne ustanove u Travniku uložila više od svih prethodnih federalnih vlada zajedno.

Galerija