Dani muzikologije i etnomuzikologije – Mostar 2022

Datum obavijesti: 29.09.2022

Ova dvodnevna manifestacija bit će održana u utorak i srijedu, 11. i 12.10. 2022. godine, u mostarskoj Galeriji kraljice Katarine, a cilj je skrenuti pažnju na razvoj muzikološke nauke u BiH i njen značaj te predstaviti aktuelne programe i projekte u području muzikologije, ali i bogatu muzičku baštinu BiH i Mostara, kao središta Hercegovine. 

Imajući u vidu značaj muzike i njene uloge u društvu i životu pojedinca, namjera nam je da ovaj događaj zaživi kao tradicionalni, da godišnje okuplja sve one koji su stručno ili na neki drugi način zainteresirani za aktuelna pitanja muzike i muzikologije, bez obzira na to da li se radi o umjetničkoj ili tradicionalnoj muzici. Manifestacija će objediniti niz programskih sadržaja muzikološkog i etnomuzikološkog karaktera, koji uključuju promocije knjiga, prezentacije, izlaganja i okrugle stolove, a sudionici i posjetitelji moći će uživati i u koncertnim aktivnostima i izvedbama“, navodi pomoćnik ministra za nauku i tehnologiju mr.sc. Jasmin Branković. 

Najavio je da će na prvim Danima muzikologije i etnomuzikologije – Mostar 2022 biti upriličeno niz zanimljivih predavanja i promocija, dok će tematski okrugli stol biti posvećen kulturno-umjetničkom amaterizmu i ulozi etnomuzikologa u radu KUD-ova. 

Dodao je da su, uz Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i partnere, Manifestaciju ove godine podržale mostarske muzičke škole te Simfonijski orkestar Mostar. Njihovi nastupi predviđeni su za utorak, 11.10.2022. godine, u večernjim satima, kada će se predstaviti učenici i nastavnici Glazbene škole Ivana pl. Zajca i Muzičke škole I i II stupnja Mostar, dok će koncert posvećen bh. skladateljima 20. stoljeća održati Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, uz solisticu Nikolinu Zovko (mezzosopran).