Sretan početak nove školske 2022/2023. godine!

Datum obavijesti: 01/09/2022

U povodu početka nove školske 2022/2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti  svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine želi sretan početak nastave, sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe sa uspjehom i dobrim rezultatima.

Inače, nova školska 2022/2023. godina počela je danas, 01. septembra/rujna u pet kantona: Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom i Sarajevskom, a u preostalih pet – Posavskom, Srednje-bosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Kantonu 10 – počinje u ponedjeljak, 05.septembra/rujna. 

Iako će se u svim kantonima nastava odvijati u učionicama, po redovnom nastavnom planu i programa, i dalje je nužno posvećivati pažnju svim onim aktivnostima i mjerama kojima se sprečava širenje zaraze korona virusom. Stoga, pozivamo sve učenike i nastavnike, ali i roditelje da se ponašaju odgovorno, u školi i izvan nje. 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti ove je godine osiguralo 400.000 KM za nabavku besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju osnovno obrazovanje u školskoj u 2022/2023. godini na području cijele Federacije BiH. U zajedničkoj realizaciji ovog projekta sudjelovalo je svih deset kantona, koji distribuiraju besplatne udžbenike osnovnim školama na području svog kantona. 

U proteklom periodu, od 2015. godine, Ministarstvo je ukupno za nabavku besplatnih udžbenika za učenike osnovnog obrazovanja u stanju socijalne potrebe izdvojilo 3.640.000,00 KM. Tako je iz ovih sredstava osigurana nabavka oko 36 000 kompleta udžbenika, a s ciljem da se svakom djetetu omoguće približno isti uvjeti za sticanje znanja, odnosno stvore kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine.