Svjetski dan nastavnika – 5. oktobar/listopad

Datum obavijesti: 05/10/2021

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti svim uposlenim u odgojno-obrazovnom procesu u Federaciji BiH čestita Svjetski dan nastavnika – 5. oktobar/listopad, sa željom da i dalje uspješno obavljaju svoj odgovoran posao te svojim znanjem doprinose naobrazbi djece i napretku našega društva.

Inače, ovogodišnji Svjetski dan nastavnika obilježava se pod sloganom: “Nastavnici u srcu oporavka obrazovanja”, a prema odluci Education Internationala - Svjetske organizacije prosvjetnih radnika.

Svjedoci smo da su se nastavnici i u kontekstu pandemije COVID-19, kao i u svim drugim slučajevima, pokazali kao ključni nosioci pozitivnih promjena u obrazovanju. Iako su se u rekordno kratkom vremenu trebali prilagoditi na drastično drugačiji način izvođenja nastave, oni su tu zadaću uspješno ispunili. Uvjereni smo da će i dalje uspješno odgovarati svim izazovima ove pandemije te realizaciji nastave pristupati maksimalno odgovorno i ozbiljno, u najboljem interesu učenika.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana nastavnika je, između ostaloga, isticanje važnosti rada svih učitelja, nastavnika i odgojitelja, njihovog utjecaja na razvoj društva u cjelini, naglašavanje važnosti učiteljske profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji. Stoga je ovo prilika da se svima njima, barem na jedan dan, pokloni zaslužena pažnja, za sve dane, mjesece i godine koje provode radeći s našom djecom.

Inače, utemeljenju Svjetskog dana nastavnika prethodilo je donošenje Preporuke o statusu nastavnika koja je usvojena 5. oktobra/listopada 1966. godine u Parizu, kao i prijedlog Generalne konferencije UNESCO-a da se takav dan službeno obilježi. Prijedlog je prihvaćen i Svjetski dan nastavnika se od tada obilježava 5. oktobra/listopada svake godine.